Nazwa: Caulerpa lentillifera.
Nazwa polska: potocznie - winogrono morskie.
Wygląd: makroglon w kolorze zielonym o długości do ok. 30 cm. Na długim pseudopnączu wyrastają gałązki zakończone licznymi kuleczkami (ulokowane dosyć ciasno). Makroglon podobny do Caulerpa racemosa z tym, że rośnie on w bardziej regularnej formie taśmowatej, podczas gdy C. racemosa bardziej w tzw. nieładzie.
Temperatura: zalecana 22-26°C.
Oświetlenie: od słabego do mocnego.
Wymagania: słaba, średnia lub silna cyrkulacja wody.
Rozrost: w celu zaszczepienia tego makroglonu w innym miejscu, wystarczy odciąć kawałek psedopnącza i przyczepić go gumką recepturką do skały, plecha rozrasta się z każdego miejsca na tzw. pseudopnączu.
Uwagi: ten dosyć gęsto porastający powierzchnię makroglon w naturze jest doskonałym miejscem ukrywania się narybku, drobnych skorupiaków i zooplanktonu. Caulerpa lentillifera jest bardziej delikatna i krucha niż C. racemosa i dlatego jest makroglonem spożywczym, który jest popularny w Japonii, Korei, Wietnamie i na Filipinach. Spożywa się go w formie świeżej po uprzednim dokładnym wypłukaniu. Jest kruchy i soczysty. Obecnie w Indonezji i na Filipinach makroglony te są uprawiane w specjalnych stawach hodowlanych.
Zobacz także:
Artykuł o charakterystyce makroglonów (klinij, aby przejść)
Artykuł o tym jak założyć zbiornik z makroglonami (klinij, aby przejść)
Artykuł o tym jak pozbyć się plagi makroglonów (kliknij, aby przejść)