Gammarus roeseli, Kiełż rzeczny
Kiełże są drobnymi skorupiakami zamieszkującymi zarówno słodkie wody stojące, płynące, jak i rwące potoki ale także wody słone (morza i oceany). W zależności od gatunku skorupiaki te dorastają zwykle od 1 do 2 cm (największy Gammarus oceanicus do 2,7 cm). W Polsce jest ich ponad 20 gatunków. W Bałtyku żyje kiełż bałtycki Gammarus salinus. Natomiast popularny jest również słodkowodny kiełż zdrojowy - Gammarus pulex. Zdjęcie powyżej przedstawia kiełża rzecznego Gammarus roeseli. Osobniki z rodzaju Gammarus stanowią dobre źródło pokarmu dla ryb mięsożernych i wszystkożernych. Najczęściej w sprzedaży organizmy te są oferowane w postaci suszonej lub mrożonej (w kostkach z blistra).
Istnieje także możliwość hodowli kiełża słonowodnego w akwarium morskim jak i słodkowodnego. Kiełże morskie lepiej się mnożą w sztucznych zbiornikach niż kiełże słodkowodne - więcej w temacie kiełży w linku poniżej: