Glony kelp - jako naturalny produkt przeznaczony do dań kuchni japońskiej.
Kelp to ogólna nazwa handlowa słonowodnych glonów z gromady brunatnic, które pozyskiwane są we Wschodniej Azji (Japonia, Korea Południowa, Chiny) ze skalistych wybrzeży przez wyspecjalizowanych poławiaczy operujących na łodziach i małych kutrach (także przez nurków). Glony kelp to zwykle gatunki Ascophyllym nodosum i Laminaria digitata. Stanowią one cenne źródło makro i mikro elementów - cechują się szczególnie znaczną ilością jodu, kwasów omega-3 oraz błonnika (nawet do 40%). Wykazują niewielkie działanie bakteriobójcze i wirusobójcze. Są nieco ciężej strawne niż spirulina i glony chlorelli. W akwarystyce glony kelp są stosowane zwykle jako dodatek do pokarmów roślinnych. Tymczasem apteki prowadzą sprzedaż tych glonów w formie sprasowanych tabletek i proszku, które także można zastosować do karmienia roślinożernych zwierząt akwariowych. Ponadto można nabyć je także w formie naturalnej (suszone gałązki lub w arkuszach), ponieważ wchodzą one w skład niektórych kuchni azjatyckich - np. japońskiej (konbu, wakame, hijiki).
Glony kelp - jako produkt apteczny (suplement diety) o 100% zawartości.