Zdjęcie: Patrick Whittle, Osmerus mordax (stynka azjatycka).
Stynka to potoczna nazwa dla gatunków zwykle małych ryb z rodziny stynkowatych, które występują na półkuli północnej w zlewni Oceanu Atlantyckiego, Morza Arktycznego i Oceanu Spokojnego. Gatunkiem występującym w Polsce jest Osmerus eperlanus.
Znaczenie konsumpcyjne stynki - szczególnie w Europie jest niewielkie. Ryby z racji małych rozmiarów, wąskiego podłużnego tułowia i dużej liczby drobnych, miękkich ości są nieco kłopotliwe w spożyciu. Dlatego też nie zyskały większego uznania na stołach poza Ukrainą i Rosją, gdzie ryby te spożywa się jako przekąski - suszone, w solance, świeże macerowane w zalewach lub wędzone (wszystkie wymienione formy w całości). Czasami są również używane jako główny składnik konserw rybnych.
Jednak z uwagi, że są to ryby ławicowe, których można pozyskać jednorazowo większą ilość okazało się, że świetnie nadają się na pasze dla zwierząt hodowlanych jak i do produkcji mączki rybnej, która jest np. używana jako wypełniacz (treść pokarmowa) w sztucznych pokarmach akwariowych dla ryb mięsożernych. Stynkę można kupić również w formie suszonej lub mrożonej (w całości) - poszczególne osobniki mają zwykle wielkość 5-8 cm. Jest to znakomity pokarm dla raków, krabów i większych akwariowych ryb mięsożernych. Pamiętać jedynie należy że stynka suszona wymaga przed podaniem namoczenia, ponieważ będzie z reguły zbyt twarda do spożycia. Stynkę można także poćwiartować na kawałki i podawać nieco mniejszym rybom. Natomiast rybom, które uwielbiają polować i z reguły nie ruszają padliny dobrze jest zasymulować ruch stynki (np. skrzydlicom, kolcobrzuchom itp.). W tym celu długim drewnianym patyczkiem od szaszłyka przebijamy lekko głowę stynki i ruszając patyczkiem z rybką pod taflą wody symulujemy jej ruch w akwarium. To zapewne zainteresuje nasze drapieżne ryby w zbiorniku do wykonania szybkiego ataku na taką przynętę. Ten fortel może spowodować, że ryba nie zainteresowana stynką wrzucona do zbiornika chętnie zapoluje na ruszającą się rybkę.
Zobacz także:
Artykuł - jakim mięsem skarmiać w akwariach (kliknij, aby przejść)