Zdjęcie: Hanna Mietluk, kostka pokarmu żelowego (bananowa).
Pokarmy żelowe w kostkach można wykonać w prosty sposób własnoręcznie. Można podawać je zwierzętom akwariowym takim jak ślimaki roślinożerne, niektórym krewetkom słodkowodnym, a także rakom, krabom i rybom o preferencjach diety roślinnej. W przypadku ryb ważne jest to, aby były one w stanie pobrać ten pokarm poprzez np. zeskrobywanie (m.in. zbrojniki, otoski, babki) lub skubanie (m.in. gupiki, molinezje, mieczyki, platki itp.).
Do wykonania pokarmu potrzebne będą:
Plastikowa foremka do robienia kostek (np. do zamrażania kostek lodu) albo puste plastikowe opakowanie po pokarmie mrożonym dla ryb w kostkach, agar (substancja żelująca), blender, gorąca woda (150 ml), treść roślinna ok. 200-250 g - np. mini marchewki mrożone, świeże banany, zielony groszek (konserwowy lub mrożony) albo kukurydzę konserwową (np. zanętę dla wędkarzy w puszce).
Agar jest naturalną substancją żelującą, która otrzymywana jest z makroglonów z rodzaju Gelidium. Jest to substancja bezzapachowa, bezsmakowa i całkowicie bezpieczna dla zwierząt akwariowych.
Kliknij, aby przejść do opisu glonów Gelidium
Substancja ta jest znakomitym zamiennikiem dla żelatyny. W odróżnieniu od wspomnianej żelatyny agar ma ośmiokrotnie silniejsze działanie żelujące. Jest znacznie lepszy w użyciu, gdyż nie wymaga chłodzenia w lodówce, zastygając w temperaturze 32-35°C.
Agar należy rozpuścić w letniej wodzie i zagotować. Gdy tylko osiągnie temperaturę 85-95°C należy wyłączyć kuchenkę i dobrze rozmieszać. Następnie go schłodzić do temperatury 45-50°C - tak by nie parzył w dłonie ale by nadal był bardzo ciepły. Ciecz należy połączyć ze zblendowanymi na papkę warzywami lub owocami tak aby uzyskać konsystencje ciasta.
Zdjęcie: Michał Wasek, masa żelująca z groszkiem.
Masą należy szybko wypełnić foremki (szybko zastyga) i następnie włożyć całość do zamrażarki. Kostki z użyciem marchewki będą mieć pomarańczową barwę, z zastosowaniem banana - białą, groszku - zieloną a kukurydzy - żółtą. Jeżeli chcemy podawać je ślimakom akwariowym to ich skład można wzbogacić w zmielone na pył skorupki jaja kurzego (np. w młynku) lub ze zmieloną sepią. Natomiast wsad z groszku można wzbogacić innymi zmielonymi roślinami - np. pokrzywą czy lucerną a nawet sproszkowanymi glonami chlorelli czy spiruliny. Żelowe kostki roślinne można także sporządzić z miękkolistnych roślin akwariowych - np. z rzęsy wodnej, paprotnicy czy limnofili. Można sobie wykonać jednocześnie kilka rodzajów takich kostek - np. jedne z bananów, inne z groszku a jeszcze inne z marchewki i rozróżniać je następnie po kolorystyce - będzie to wtedy doskonałe urozmaicenie żywieniowe (kostki można wówczas podawać naprzemiennie).
Zdjęcie: Hanna Mietluk, ślimaki z rodzaju Tylomelania w trakcie konsumpcji kostki żelowej z groszku.
Na zdjęciach kostki są duże ze względu na dużą liczbę zwierząt w akwarium, jednak można w zależności od potrzeb zrobić małe kostki zapełniając foremki np. w 1/4 czy 1/3 ich wysokości. Proces mrożenia jest konieczny, żeby kostki zachowały swoją świeżość przez wiele tygodni. Podawać je należy do zbiornika po rozmrożeniu nabite na drewniane patyczki od szaszłyków. Nie zjedzony pokarm należy wyciągnąć z wody w ciągu 2 godzin.
Zdjęcie: Hanna Mietluk, ślimaki Asolene spixii w trakcie konsumpcji bananowej kostki żelowej.
Zdjęcie: Michał Wasek, kostka żelowa z groszku.
Tekst: Tommy Aquario (podziękowania dla Hanny Mietluk za udostępnienie przepisu).