jedwabnik morwowy 121

Jedwabnik morwowy Bombyx mori to owad głównie stosowany jako pokarm w terrarystyce i rzadziej w akwarystyce. Dorosłe motyle posiadają rozpiętość skrzydeł 4-6 cm. Najczęściej spotyka się go w formie suszonej lub w puszkach (podgotowanej). W sprzedaży występują larwy, poczwarki jak i dorosłe osobniki z niewielkimi skrzydełkami. Organizmy te są dosyć dobrym źródłem białka. Suszone larwy jak i poczwarki powinny być zmiękczone przed podaniem - namoczone, sparzone lub podgotowane. Można podawać je m.in. dużym pielęgnicom mięsożernym.

Bardzo ciekawa jest historia tego gatunku. Owad ten został udomowiony przez człowieka około 3000 lat przed Chrystusem w Chinach. Pochodzi prawdopodobnie z terenów Himalajów. Hodowano go ze względu na jego kokony, które są zbudowane z cieniutkich nici - w jednym kokonie mogą one mieć długość nawet 3 km. Z tego materiału wykonywano w Chinach jedwab, który eksportowano następnie do Indii, na bliski wschód i do Europy. Jedwabnik morwowy nie występuje już w naturze, gdyż sztuczna hodowla na tyle zmieniła ten gatunek, że nie jest on w stanie już latać (ma zbyt małe skrzydła), jest bardzo powolny, nie ma naturalnych barw maskujących (hodowla selekcyjna była nakierowana na osobniki białe) i nie ma naturalnego instynktu przetrwania - nie reaguje na zagrożenia drapieżników w naturze. Pierwotnie był to gatunek nocnego motyla. Owady te odżywiają się liśćmi morwy.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.