Źródło: Paweł Vogelsinger, Nantai TV, Squalius cephalus w naturze (Polska), https://www.youtube.com/c/NantaiTV/featured
Nazwa gatunkowa: Squalius cephalus.
Nazwa polska: kleń.
Występowanie geograficzne: cała Europa z wyjątkiem Południowych Włoch, północnej Skandynawii, Szkocji, Irlandii i Islandii.
Wygląd: duża łuska o ciemnej krawędzi, która tworzy wizualnie strukturę siatki na tułowiu, grzbiet ciemniejszy Tułów zwykle srebrzysty lub szary. Płetwy żółtawe, pomarańczowe lub lekko czerwonawe.
Przeciętny rozmiar: do 30-40 cm.
Długość życia: kilkanaście lat.
Typ środowiska: w Polsce ryba jest spotykana niemal we wszystkich typach wód (rzeki, jeziora, zbiorniki przy zaporach wodnych, starorzecza, zalewy, zatoki, ujścia rzek i wody słonawe.
Wymagane parametry wody: bez znaczenia.
Temperatura wody: optymalnie do 21°C.
Zalecany minimalny litraż: ok. 720 l.
Zachowanie:
Dieta: wszystkożerne - młode klenie są bardziej mięsożerne, natomiast dorosłe osobniki wszystkożerne. W ich menu można znaleźć skąposzczety, drobne skorupiaki, mięczaki, larwy owadów. Starsze osobniki żywią się również kijankami, małymi żabami, drobnymi rybami, miękkimi roślinami, glonami i makroglonami a nawet nasionami drzew.
Dymorfizm płciowy: w okresie tarła samiec posiada delikatną wysypkę tarłową i nieco bardziej ciemne kolory. Posiada także nieco dłuższe płetwy.
Rozmnażanie: samce osiągają dojrzałość płciową w trzecim lub czwartym roku życia, samice w wieku 6-7 lat. Tarło odbywa się w maju lub czerwcu, ma ono charakter grupowy. Samica składa kleistą ikrę w ilości 30-50 tysięcy sztuk, która następnie przykleja się do żwiru i kamieni. Młode wykluwają się po kilku dniach. Rosną dosyć szybko. Po wykluciu mają ok. 5 mm, natomiast już w drugim roku życia posiadają rozmiar ok.10 cm.
Uwagi: ryba bardzo ceniona wśród wędkarzy ze względu na swoją waleczność podczas zacięcia. Jednak kulinarnie nie jest wykorzystywana ze względu na niezbyt smaczne mięso.
Zdjęcia: Dariusz Librecht, Squalius cephalus złowiony na wędkę.