Mącznik młynarek to owad - chrząszcz z gatunku Tenebrio molitor osiągający do 20 mm wielkości. Jest to szkodnik, który zazwyczaj żeruje w magazynach żywności i w młynach gdzie sporządza się mąkę - stąd jego polska nazwa. W terrarystyce często jego larwami skarmia się zwierzęta takie jak jaszczurki czy gekony natomiast w akwarystyce jest dużo mniej popularny ze względu na swoją wielkość. Larwa posiada kolorystykę od żółtego do brązowego i osiąga rozmiar do 25-30 mm. Dostępna jest także w mniejszej wielkości - np. kilkunastu milimetrów (tzw. młoda larwa). Najczęściej akwaryści używają wysuszonej larwy ale można nabyć ją także w postaci żywej, a nawet zorganizować sobie domową hodowle tych zwierząt. Larwy te są znakomitym źródłem białka i tłuszczu. Zwykle używa się ich do sporządzania miksów pokarmowych (po zmieleniu). Można podawać je także większym rybom - namoczone a nawet sparzone (w celu ich zmiękczenia) a niekiedy nawet żywe - są odporne na niskie temperatury, dlatego dosyć długo można je przechowywać w lodówce. Ryby muszą być jednak dużymi egzemplarzami (ponad 30 cm długości) aby móc sobie poradzić z tego typu pokarmem.