Nazwa gatunkowa: Neritina reclivata.
Nazwa polska: brak, w USA znany jako Oliva Snail.
Charakterystyka: ślimak zamieszkujący estuaria z rodziny rozdepkowatych (zaliczany do mięczaków słodkowodnych).
Występowanie geograficzne: od północnych wybrzeży Florydy, po wybrzeża Zatoki Meksykańskiej i Morza Karaibskiego.
Muszla: w kształcie kulistym o wielkości 1,3-2,8 cm zazwyczaj koloru oliwkowego do brązowego, niekiedy również jasno zielonkawa. Muszla posiada charakterystyczny wzór przedstawiający nie regularne, bardzo wąskie i gęsto rozmieszczone linie.
Ciało: zazwyczaj koloru szarego lub jasnego. Stopa dobrze osłonięta jest przez muszlę. Ślimak posiada wieczko (operculum).
Długość życia: zależna od warunków hodowli oraz diety 3-5 lat.
Typ środowiska: przymorskie zatoki, gdzie rzeki wpływają do słonych akwenów. Ślimaki były spotykane głównie na płyciznach na stanowiskach o głębokości ok. 1-1,5 m. w zasoleniu 1-19‰. Niektóre osobniki podczas odpływu zostają całkowicie wynurzone na powierzchni, wówczas zamykają wieczko i czekają w bezruchu na przypływ.
Wymagane parametry wody: 7,2-8,5 PH. Żyje zarówno w słodkiej wodzie jak i w tej o małym zasoleniu.
Temperatura: zalecana 22-25°C.
Zalecany minimalny litraż: 20 l.
Zachowanie: woli twarde powierzchnie - szyby, kamienie, żwir. Przebywa również na drewnie. Niekiedy może opuszczać zbiornik - wymagana pokrywa.
Dieta: roślinożerny - głównie glony różnego rodzaju. Można dokarmiać go warzywami i spiruliną.
Rozmnażanie: bardzo trudne. Ślimaki potrzebują do rozrodu słonawej wody o zmiennym zasoleniu.
Uwagi: gatunek ten jest popularny wśród akwarystów z USA. Podczas umieszczania w akwarium ślimaki należy kłaść stopą do dołu, ponieważ nie potrafią się one obracać.
Tekst: Tommy Aquario