Gotowane świerszcze w puszkach
Pokarmy gotowane - a w zasadzie podgotowane, gdyż proces obróbki termicznej jest w tych produktach bardzo ograniczony są głównie stosowane w terrarystyce. Podgotowanie ma na celu zmiękczenie owadów, tak aby był to pokarm atrakcyjny pod kątem konsystencji. Suszone owady są zwykle twarde i czasem trudno dostępne dla niektórych zwierząt. Natomiast po krótkim podgotowaniu i zapuszkowaniu owadów karmowych zyskuje się pożywienie łatwo dostępne - zwłaszcza dla zwierząt, które nie są wyposażone w zęby potrafiące rozgryzać twarde chitynowe pancerze. Na rynku dostępne są gotowane świerszcze, szarańcza, koniki polne, larwy jedwabników, larwy mącznika a nawet kryl arktyczny. Wadą gotowanych pokarmów puszkowych jest ich krótkotrwała zdatność do użytku tuż po otwarciu. Zwykle zawiera się ona w terminie maksimum kilku dni. Ponadto otworzona puszka powinna znajdować się na stałe w lodówce, gdyż to wydłuża i tak bardzo krótką trwałość takiej karmy. Podgotowane owady można podawać rybom mięsożernym żywiącym się w naturze owadami. W takiej podgotowanej formie białko nawet jest lepiej przyswajane przez takie organizmy. W akwarystyce ten typ pokarmu jest stosowany bardzo rzadko i nie jest ogólnie popularny. Gotowane owady można również przyrządzić sobie we własnym zakresie wchodząc w posiadanie żywych owadów, poczwarek lub ich larw i następnie ugotować je (2-3 minuty) lub jedynie sparzyć wrzątkiem. Tak przygotowaną karmę następnie należy sobie zamrozić, gdyż jest ona bardzo nietrwała i szybko się psuje. Proces mrożenia pozwala na przechowywanie tego typu produktów nawet przez 6-8 tygodni.