Zdjęcie: Bengt Littorin, Echinus esculentus, CC BY 2.0
Nazwa gatunkowa: Echinus esculentus.
Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: jeżowiec jadalny.
Występowanie geograficzne: powszechnie wzdłuż atlantyckich wybrzeży Europy od Portugalii aż po kraje w południowej części Morza Północnego (Dania, Belgia, Holandia, Wielka Brytania).
Wygląd: korpus prawie kulisty, kolorystyka biało-różowa, kolce liczne i bardzo gęste.
Rozmiar: w sprzyjających warunkach nawet do 16 cm, średnio 8-12 cm.
Długość życia: maksymalnie kilka lat.
Typ środowiska: głównie wśród skalistych wybrzeży na głębokości 5-25 m. jednak w czasie odpływów można je dostrzec wówczas w znacznie płytszej wodzie.
Wymagane parametry wody: typowe dla środowisk morskich - KH 8-12, pH 8.0-8.4, zasolenie ok. 35‰.
Temperatura: tolerowana 18-26°C, zalecana 23-25°C.
Zalecany minimalny litraż: 150 l. dla jednej sztuki (wskazany litraż zbiornika jest nie tyle powiązany z zapewnieniem przestrzeni życiowej dla jeżowca lecz z możliwością dostępności pokarmowej, czyli powierzchnią, którą porastają glony. Im większy zbiornik tym większa jest ilość dostępnych glonów, które pokrywają twarde powierzchnie jak szyby czy skały).
Zachowanie: typowy dla jeżowców - powolne przemieszczanie się na krótkich odcinkach (połączone z żerowaniem), czasami występują okresy przestojów (bezruchu).
Dieta: wszystkożerne: glony i makroglony, zooplankton żyjący na skałach, ikra, mięczaki itp.
Dymorfizm płciowy: brak danych.
Rozmnażanie: nie rozmnaża się w akwariach. Rozród jest typowy dla jeżowców - samica uwalnia zwykle kilka milionów jaj do toni wodnej, młode larwy żyją w formie planktonicznej przez kilka miesięcy, po czym osiadają na dnie.
Uwagi: pomimo, iż jest to gatunek europejski to bywa trzymany w akwariach z rafowymi gatunkami zwierząt.