Pistia to nawodna roślina pływająca, którą spotkać można na terenach tropikalnych i subtropikalnych. Jest to roślina kosmopolityczna, która jest szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest uznawana za chwast wodny. W Polsce uprawia się ją w oczkach wodnych w okresie letnim i wówczas jest rośliną jednoroczną, ponieważ ginie w niższych temperaturach.
Duże przerośnięte okazy z wyglądu przypominają nieco sałatę. Kolor jest specyficzny, wygląda jak wypłowiały zielony, który wchodzi w deseń. Liście są pokryte drobnymi i miękkimi włoskami, które umożliwiają szybki spływ wody z rośliny. W naturze pojedyncze liście osiągają wielkość nawet 15 cm, natomiast w akwariach jest to zazwyczaj 2-8 cm. Pistia nie toleruje skraplającej się wody, która kapie bezpośrednio na liście. Dlatego roślina nie nadaje się do akwariów z pokrywami. Wówczas liście żółkną i roślina marnieje. Rozmnaża się przez rozłogi, za pomocą pędów bocznych, na których wyrastają młode rośliny.
W naturze pistia dorasta do około 25 cm średnicy, w akwariach jest zwykle mniejsze i rozmiar wynosi do około 15 cm. Natomiast korzenie osiągają długość do 50 cm (w akwariach znacznie krótsze). System korzeniowy stanowi doskonałe schronienie dla narybku, ponieważ jest dobrze rozgałęziony o drobnej budowie. Wielkość roślin zależy od dostępności składników odżywczych w wodzie, mocy oświetlenia oraz temperatury (w niższej pistia karłowacieje). Temperatura w akwariach powinna być na poziomie 22-28°C. Pistia preferuje wody stojące i leniwie płynące. PH powinno znajdować się w granicach 6,5-7,5.
Roślina w dobrych warunkach szybko się mnoży i w krótkim czasie potrafi całkowicie przykryć taflę wody, co powoduje pozbawienie światła roślin podwodnych i utrudnienie wymiany gazowej, ale taka sytuacja jednocześnie mocno ogranicza parowanie wody. Pistia jest łatwa w uprawie, lecz należy pamiętać, że potrafi ona szybko wyjaławiać wodę, dlatego może być dla niej konieczne dozowanie nawozów. Zdjęcie: www.pixabay.com
Zobacz inne artykuły o roślinach pływających: