Muszki owocówki, zwane także octówkami z gatunku Drosophila melanogaster są znanymi owadami - szczególnie wśród osób, które spożywają duże ilości owoców. Często w przypadku zbyt długiego przetrzymywania owoców powstaje plaga tych owadów. Muszki owocowe są niewielkie (zwykle 2-3 mm długości), klasyfikowane są w rzędzie muchówek. W naturze w okresie lata owady te najczęściej przebywają w okolicy drzew owocowych (jabłonie, grusze, brzoskwinie, śliwy, czereśnie itp.). Żerują na opadłych, gnijących i fermentujących owocach. Wabią je także przetwory owocowe (dżemy, konfitury) ale także zapach octu i wina. Zwierzęta te w formie nielotnej (nie mogącej latać) są hodowane w akwarystyce i terrarystyce jako pokarm dla ryb i np. gadów. Owady te posiadają krótki cykl życiowy - szybko dorastają i szybko się mnożą (zdolne do rozrodu są już po 8-12 godzinach od przepoczwarzenia). Żywe muszki są traktowane jako przysmak przez wiele gatunków mięsożernych i wszystkożernych ryb akwariowych. Można je również suszyć i mrozić - choć w takiej formie są mniej chętnie pobierane niż żywe egzemplarze.
Zobacz także: