Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że pospolite ślimaki lądowe z rodzaju Cepaea sp. - tzw. wstężyki mogą stanowić znakomity pokarm dla ryb mięsożernych, lubujących się w mięsie mięczaków. Wstężyki to bardzo pospolite ślimaki, które spotkać można masowo w ogrodach, ogródkach działkowych, parkach, łąkach a nawet na cmentarzach. Najbardziej popularne są dwa gatunki: wstężyk gajowy Cepaea nemoralis oraz wstężyk ogrodowy Cepaea hortensis. Oba gatunki są podobne do siebie - występują u nich niewielkie różnice w ubarwieniu i różne preferencje co do miejsca występowania. Mięso tych ślimaków posiada prawie taką samą wartość odżywczą jak mięso ślimaków słodkowodnych. Wstężyki można zbierać w okresie letnim wprost z natury lub też podjąć się ich hodowli w terrarium. Mięczaki te charakteryzują się kulisto-stożkową grubościenną muszlą w różnych kolorach - najczęściej żółtych, beżowych, brązowych czy pomarańczowych w wyraźne spiralnie ułożone paski barwy czarnej, brązowej lub czerwonej. Muszla osiąga maksymalną średnicę 2,7 cm. Ciało ślimaka ma najczęściej barwę szarą, beżową, brązową lub jasnożółtą. Stopa dorosłych ślimaków dochodzi do rozmiaru 4 cm. Zwierzęta te są często spotykane w Europie klimatu umiarkowanego - zwłaszcza w Europie Środkowej. W ślimakach tych gustować mogą ryby zarówno słodkowodne jak i morskie - takie jak: kolcobrzuchy, bocje, rozdymki, rogatnice. Chętnie skonsumują je także raki czy kraby.
Zobacz także: