insekty owady 579

Owady zalicza się do pokarmów mięsnych, choć specyfika tego pokarmu jest nieco inna niż typowego mięsa. Przyjmuje się, że owady zawierają sporą ilość białka i często tłuszczu (zwłaszcza larwy). O ile duża zawartość białka jest pożądana, to w przypadku tłuszczu duże jego ilości nie są wskazane. W przypadku pokarmów sztucznych zawierających owady nie jest to problem, gdyż mączki z owadów można odtłuszczać - czyli w procesie technologicznym pozbawiać ich tłuszczu. Natomiast karmiąc larwami w postaci naturalnej należy kontrolować ilość podawanego pokarmu aby "nie otłuszczać ryb". 

Po za tym należy jeszcze wspomnieć, że owady zawierają cenne kwasy omega 3 i makroelementy.

Owady w postaci naturalnej mają z reguły trzy formy - postać larw, poczwarek i dorosłych osobników (imago). Na marginesie można tutaj zaznaczyć, że niekiedy w akwarystyce stosuje się również jaja owadów do skarmiania ryb akwariowych ale z reguły są to dosyć rzadkie przypadki. Istnieją przykłady, m.in. z Brazylii gdzie pewna hodowla stosuje np. jaja mrówek w karmieniu niektórych gatunków ryb. Jaja owadów to jednak temat słabo poznany w akwarystyce i wymaga zapewne zbadania w przyszłości.

Wracając do postaci owadów ogólnie można przyjąć, że larwy są głównie osobnikami o miękkiej strukturze z dużą zawartością płynu a zwłaszcza tłuszczu. Jest to związane z ich intensywnym wzrostem. Dlatego większość larw owadów jest miękka i elastyczna, gdyż dodatkowo musi ona zgromadzić odpowiednio dużą ilość zapasów substancji odżywczych aby przejść przepoczwarzenie. Natomiast poczwarki mają już strukturę bardziej zwartą i nieco sztywniejszą ale wciąż miękką. Istnieje kilka typów poczwarek owadów. Często poczwarki zamykają się w kokonach i tam dojrzewają aż do chwili kiedy przeobraża się już w niemal dorosłego osobnika. Dopiero wtedy wydostają się z pękającego kokonu. Z kolei dorosłe owady najczęściej mają twardą formę, gdyż często posiadają hitynowe pancerzyki. Ich odnóża są z reguły sztywne i w tej dorosłej formie najczęściej spożywają je ryby o odpowiednio dużym rozmiarze i silnie rozwiniętym aparacie gębowym, jak np. strzelczyki indyjskie. Choć nie brak ryb, które mogą spożywać także mniejsze insekty o miękkim pancerzyku jak muszki czy komary do których w akwarystyce można zaliczyć np. gambuzje czy bojowniki. Zatem owady można podawać w formie larw, poczwarek i dorosłych osobników w formie żywej, mrożonej lub suszonej a nawet podgotowanej w puszce. Ważne jest aby dobrać odpowiednio gatunek owada i jego postać do konkretnego gatunku ryb akwariowych.

Zobacz także:

W akwarystyce pojawiły się całkiem niedawno pokarmy na bazie insektów w postaci płatków i granulek. Najczęściej są one sporządzone z mączki powstałej ze zmielonych owadów. Do jej produkcji stosuje się zwykle wszystkie formy owadów - a więc larwy, poczwarki jak i dorosłe osobniki. Najczęściej stosuje się w tych mączkach gąsienice lub motyle jedwabnika morwowego Bombyx mori, larwy mącznika młynarka Tenebrio molitor, larwę muchówki Hermetia illucens, larwę chrząszcza drewnojada Zophobas morio oraz rzadziej dorosłe gatunki gatunki świerszczy i szarańczy. Wszystkie wymienione powyżej owady są w miarę proste w hodowli przemysłowej. Pozostałe gatunki owadów z reguły nie są stosowane w sztucznych pokarmach, gdyż trudność ich hodowli na wielką skalę znacznie podwyższyłaby cenę tego typu pokarmów.

Co ciekawe większość wymienionych powyżej gatunków owadów nie stanowi w naturze naturalny pokarm ryb. Jednak ich specyfika jest na tyle zbieżna z wymaganiami niektórych gatunków ryb akwariowych, że czasami w postaci naturalnej - a najczęściej w przetworzonej (jako sztuczne pokarmy) są one dobrym wyborem w żywieniu mięsożernych i wszystkożernych ryb akwariowych.

Owadami w postaci naturalnej jak i sztucznymi pokarmami na bazie owadów skarmia się głównie ryby mięsożerne i wszystkożerne, które w swojej diecie w naturze posiadają owady. W przypadku pokarmów paszowych należy wybierać produkty o jak największej zawartości mączki z owadów. Najlpiej aby była ona głównym składnikiem pokarmu, optymalnie powinna ona stanowić więcej niż 50% zawartości całej masy karmy. Należy pamiętać, że resztę składu będą stanowić tzw. zapychacze. W tym przypadku należy zwrócić również uwagę na to, aby zapełniaczem w diecie ryb typowo mięsożernych była mączka rybna lub produkty ze skorupiaków lub z mięczaków. Natomiast w przypadku ryb wszystkożernych powinny być to np. produkty roślinne - np. zboża.

Zobacz także (kliknij, aby przejść):

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.