dżdżownica

Z uwagi na wielkość dżdżownic - ich hodowlę warto założyć, gdy posiada się większe gatunki ryb o wielkości powyżej 25 cm. Są one bardzo wartościowym i tanim do wytworzenia pokarmem. Mając przy swoim domu ogród, lub działkę ogrodniczą można zorganizować sobie kompostownik na zewnątrz, w którym można hodować te stworzenia. Ale równie dobrze można stworzyć sobie taką mini hodowlę na balkonie, w piwnicy czy w garażu. W domu jest to raczej niemożliwe z uwagi na bardzo przykry zapach gnijących szczątków organicznych i brak zapewnienia odpowiedniej wilgotności w hodowli (mieszkania są za ciepłe).

Do hodowli potrzebny będzie:

Plastikowy kompostownik (pojemnik z pokrywą) o pojemności 30-60 litrów, worek ziemi ogrodowej 5-10 litrów, plastikowa łopatka, spryskiwacz, dżdżownice oraz pokarm w postaci odpadków warzywnych, liści i zielonych części roślin.

Przygotowanie hodowli:

Kompostownik musi mieć pokrywę, która powinna być wentylowana (jeżeli nie jest to trzeba zrobić w niej otwory). Następnie należy przygotować pokarm - zielone odpadki, np. obierki z marchwi, buraków, sałaty, ogórków, kapusty i innych warzyw. Należy unikać obierków owocowych, ponieważ mogą się wylęgać muszki owocówki. Zielone części roślin, chwasty a nawet liście muszą mieć formę zwiędłą. Dżdżownice lubią także przewiędniętą pokrzywę, lucernę, liście mlecza. Bardzo smakują im liście drzew owocowych, natomiast nie lubią skoszonej trawy. Wszystkie części zielone roślin oraz odpadki warzywne należy najpierw odstawić do przewiędnięcia (na 1-2 dni). Dżdżownice dobrze się mnożą gdy do kompostownika dorzucimy trochę słomy lub tektury z kartonu (wilgotnej). Ponadto lubią fusy z herbaty (nie należy ich wrzucać z torebkami ekspresowymi). Wszystko to należy przemieszać z workiem ziemi ze sklepu ogrodniczego. Hodowlę co pewien czas należy spryskać wodą w celu utrzymania odpowiedniej wilgotności. Do tak przygotowanej hodowli należy wrzucić kilka dżdżownic, które można znaleźć na polu lub w ogrodzie. Do przekopywania ziemi najlepiej używać wideł zamiast łopaty - wówczas dżdżownice nie będą poprzecinane. Uszkodzonych dżdżownic nie przeznaczamy do hodowli. Ponadto często występują one w wilgotnych miejscach, np. pod kamieniami. Niektóre sklepy wędkarskie oferują żywe dżdżownice w swojej sprzedaży. Warto się udać w takie miejsce i o nie zapytać.

Kompostownik powinien być ustawiony w cieniu albo całkiem w ciemności (np. w jakiejś komórce czy w zimnej piwnicy). Co jakiś czas warto zraszać kompost. Przydatną rzeczą będzie łopatka lub małe ręczne grabki, które posłużą do przerzucania ziemi i wyszukiwania naszych robaków. Dżdżownice będą przerabiać kompost na próchnicę, którą później można wykorzystać w ogrodzie lub do kwiatków doniczkowych. Hodowle balkonowe i na wolnym powietrzu należy zlikwidować jesienią, ponieważ glisty nie przetrzymają w nich mrozów. Najlepiej wypuścić je na wolność. Natomiast hodowle w garażu lub piwnicy można przetrzymać dłużej.

Dżdżownice podczas karmienia można podawać w całości lub pocięte na mniejsze fragmenty. Całe dżdżownice najlepiej podawać wprost z pensety karmionemu zwierzęciu, gdyż mogą one uciec w akwarium i schować się pomiędzy kamieniami, korzeniami lub zagrzebać się w podłożu. I tak nie przeżyją w takim środowisku ale po padnięciu zaczną się rozkładać i psuć parametry wody. Natomiast pocięte dżdżownice można podać w większej ilości gdyż pod wodą nie mają one zdolności do ucieczki i regeneracji.

kompost

Autor: Tommy Aquario

zdjęcie: www.pixabay.com

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.