mrożony szpinak w kostkach 459

Mrożony szpinak w kostkach

Zielone mrożonki dla ryb akwariowych? Mrożonkami nie muszą być jedynie mrożone organizmy typu wodzień, larwa komara czy solowiec, gdyż mogą to być również zamrożone rośliny w postaci warzyw, liści czy glonów...

Proces mrożenia zmiękcza tkanki roślin i powoduje ich częściowe zniszczenie, przez co są one lepiej dostępne dla zwierząt roślinożernych, gdyż taki pokarm jest bardziej miękki, łatwiej się rozpada i dzięki temu łatwiej odrywać z niego mniejsze fragmenty. Jednocześnie wciąż zachowuje on duże ilości składników odżywczych. Mrożonki roślinne to najczęściej szpinak, brokuły, zielony groszek, cukinia ale można mrozić także pokrzywę i niektóre zioła jak np. liście bazylii czy lucernę a nawet natkę marchewki. W sklepach akwarystycznych tzw. zielone mrożonki są trudno dostępne i niewiele firm zajmuje się produkcją tego typu pokarmu. Jednakże mrożonki tego typu można spotkać w sklepach spożywczych lub nawet sporządzić samemu poprzez mrożenie świeżych lub sparzonych liści czy warzyw. W przypadku zakupu mrożonek spożywczych należy jednak zwrócić uwagę, aby żywność ta nie posiadała żadnych dodatków konserwujących i przypraw co może bardzo źle wpłynąć na organizmy akwariowe. Mrożonki można wykonać również z roślin akwariowych - np. z rzęsy wodnej a nawet z glonów wyższych (tych, które przypominają wyglądem typowe rośliny). Dodatkowo przed mrożeniem możemy także zmiękczyć rośliny poprzez ich sparzenie lub poprzez odstawienie ich do przewiędnięcia. W takim przypadku będą one co prawda jeszcze bardziej miękkie ale i jednocześnie będą pozbawione części witamin. Do mrożenia najlepiej użyć foremki kostkowej do lodu. Dzięki temu uzyskamy ładne, małe kostki pokarmu. Przed włożeniem roślin czy warzyw do kostki należy je mocno odcisnąć z wody i ubić w foremce. Jeżeli do mrożenia wykorzystywane są rośliny świeże to warto je ugnieść w rękach i mocno odcisnąć. Dzięki temu uzyska się mocno sprasowaną zieloną kostkę i jednocześnie dodatkowo nieco zmiękczoną. Mrożone kostki tzw. zieleniny będą doskonałym uzupełnieniem diety dla niektórych gatunków zwierząt roślinożernych i w niektórych przypadkach również - wszystkożernych.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.