Oregon Department of Fish & Wildlife - www.flickr.com / Creative Commons 2.0
Nazwa gatunkowa: Cipangopaludina chinensis.
Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Pod swoją nazwą gatunkową ślimak jest prawie w ogóle nieznany w obrocie handlowym. Sprawę komplikuje niejasna i sporna systematyka tego gatunku. Stąd można go spotkać najczęściej pod nazwami handlowymi: Viviparus malleatus, Viviparus chinensis malleatus, Japanese Viviparus malleatus oraz bardziej właściwie: Cipangopaludina chinensis malleatus, Cipangopaludina chinensis malleata oraz Bellamya chinensis. Odmiana japońska (Japanese Viviparius malleatus) ma czarną stopę i ciemnozieloną muszlę.
Występowanie geograficzne: pierwotnie tereny Chin i Japonii oraz Wschodniej Rosji o umiarkowanym klimacie, na południu aż do tropikalnej Tajlandii. Zawleczony w I połowie XX wieku do USA, gdzie obecnie skolonizował zbiorniki wodne północno-wschodnich stanów USA oraz południowo-wschodnie terytorium Kanady.
Muszla: w zależności od linii genetycznej danej populacji jest to zakres 4-6,5 cm. Kolorystyka różna od jasnej do bardzo ciemnej.
Ciało: stopa duża, jej kolor (jasny do czarnego) jest zależny od linii genetycznej danej populacji. Ślimak posiada wieczko (operculum).
Długość życia: w zależności od warunków 3-5 lat, z tym, że badania naukowców amerykańskich wykazały, że samce żyją średnio rok krócej od samic.
Typ środowiska: jeziora słodkowodne z miękkim, błotnistym, mulistym dnem. Także wolno płynące rzeki, leniwe strumienie, pola ryżowa, stawy. Preferują zarośnięte zbiorniki roślinnością wystającą ponad lustro wody, często także z piaszczystym dnem.
Wymagane parametry wody: w naturze 6,5-8,4 PH (zalecane 7-8,5 PH).
Temperatura: 20-28°C (w temperaturze z zakresu 10-15°C zapada w rodzaj hibernacji).
Zalecany minimalny litraż: 40 l. (ze względu na duże gabaryty tego gatunku).
Zachowanie: brak danych.
Dieta: roślinożerny. Żywi się przede wszystkim glonami - okrzemkami, oraz martwymi, rozkładającymi się roślinami. Nie spożywa żywych roślin akwariowych i ikry.
Rozmnażanie: jajożyworodne. Gatunek ten jest rozdzielnopłciowy. Samica rodzi małe ilości ślimaków - badania wskazują, że jedna samica w ciągu całego swojego życia wydaje na świat 100-170 sztuk młodych.
Uwagi: gatunek ten jest najczęściej spożywanym ślimakiem w Chinach przez ludzi. Jego znaczenie w przemyśle spożywczym jest mniej więcej takie jak winniczka na rynku europejskim. Ślimaki te są wrażliwe na zanieczyszczenia chemiczne. W przypadku niewielkiego skażenia natychmiast zamykają wieczko i potrafią tak wyczekać przez kilka tygodni aż do swojej śmierci. W Chinach są trzymane w rybnych stawach hodowlanych, jako indykatory wychwytujące skażenia chemiczne.
Tekst: Tommy Aquario.