Zdjęcie: Tan Nghia De, Penaeus monodon, odłów u wybrzeża Wietnamu.
Nazwa gatunkowa: Penaeus monodon.
Ogólna charakterystyka: krewetka tygrysia.
Występowanie geograficzne: pierwotnie w Indo-Pacyfiku (głównie przy wschodnich wybrzeżach Afryki, u wybrzeży Indii oraz w Azji Południowo-wschodniej). Jest to gatunek poławiany i hodowlany w celach konsumpcyjnych. Został wprowadzony również w wielu miejscach Atlantyku m.in do wód Ameryki czy Afryki Zachodniej.
Wygląd: ciało zazwyczaj koloru beżowego, brązowego lub czerwonawego w białe lub kremowe poprzeczne pasy.
Rozmiar: do 33 cm (samce).
Długość życia: brak danych.
Typ środowiska: zamieszkuje głównie środowiska skalne i łąki glonów, gdzie poluje na małe skorupiaki i mięczaki. Zwykle spotykane są na głębokości 1-60 m.
Wymagane parametry wody: zasolenie optymalne 35,5‰, pH 8,0-8,4, w naturze spotykana także w niższym zasoleniu między 20-30‰.
Temperatura: zalecana 22-26°C, w naturze toleruje zakresy 17-29°C.
Zalecany minimalny litraż: 500 l. dla dorosłego osobnika. Dla kilku sztuk zalecany większy litraż.
Zachowanie: brak jest szczegółowych danych na temat zachowania w akwariach, ponieważ krewetki te nie są popularne w akwarystyce morskiej z uwagi na swoją wielkość i drapieżność. Można w większych zbiornikach trzymać kilka sztuk z dużymi rybami. Wymagane są jednak kryjówki skalne dla tych krewetek. Preferowanym podłożem jest piasek.
Dieta: mięsożerne - polują na drobne organizmy (mięczaki, małe rybki denne, małe skorupiaki).
Dymorfizm płciowy: samce wyraźnie większe.
Rozmnażanie: łatwe w hodowlach azjatyckich, natomiast brak jest danych o rozrodzie w akwariach.
Uwagi: gatunek ten jest uważany za przysmak w Wietnamie, Tajlandii i na Filipinach. Surowe mięso jest koloru niebieskawego, po ugotowaniu staję się różowe.