Spirulina to nazwa handlowa jadalnych sinic (cyjanobakterii), które zalicza się do zbiorowiska glonów. Dywanową plechę spiruliny tworzą bakterie. Ze względu względu na strukturę plechy, jej skład i właściwości oraz możliwość przeprowadzania fotosyntezy spirulina została zaszeregowana na naszym portalu w dziale "pokarmy roślinne". Najpopularniejszym gatunkiem wchodzącym w skład spiruliny jest zielona sinica z gatunku Arthrospira platensis. Spirulina stanowi doskonały pokarm dla wielu gatunków ryb roślinożernych. Cechuje się on dużą zawartością białka (nawet do 70% w suchej masie). Ponadto zawiera witaminy A, B, C, D, E, K oraz magnez i beta-karoten. W akwarystyce spirulina jest bardzo popularna. Można ją nabyć w postaci płatków, granulatu o różnej wielkości, tabletek, pałeczek i śruty o nieregularnym kształcie. Jest ona także suplementem diety stosowanej u ludzi. Dlatego też jest dostępna w aptece w formie twardych sprasowanych ciśnieniowo tabletek i rzadziej w formie proszku. Spirulina posiada ciemno zielony kolor (nieco ciemniejszy niż chlorella). Należy mieć na uwadze, że spirulina akwariowa często składa się z domieszki innych produktów roślinnych (tzw. wypełniaczy) - stąd jej cena jest znacznie niższa niż w przypadku produktów aptecznych. Zawartość spiruliny w produktach typowo akwariowych wacha się zwykle w przedziale 5-40%. Tymczasem spirulina z apteki jest bardziej wartościowa, gdyż zwykle jest czystą spiruliną o koncentracji 100%. Przy wyborze spiruliny z apteki należy zwrócić uwagę by nie miała ona zawartości żadnych konserwantów i barwników (z reguły większość tych produktów jest od nich wolna). Spirulinę można stosować do mixów pokarmowych przeznaczonych np. dla dyskowców, skalarów i ryb roślinożernych z Tanganiki i Malawi.