Nanochloropsis spp1

Zdjęcie: CSIRO, Fitoplankton Nannochloropsis spp. pod mikroskopem, CC BY 3.0

Fitoplankton w dużym uproszczeniu to umowna nazwa bardzo małych organizmów wodnych, zarówno słodkowodnych jak i słonowodnych (znaczna większość), które nie są widzialne gołym okiem.

Mimo, że obejrzenie pojedynczego osobnika jest możliwe jedynie pod mikroskopem to skoncentrowany plankton zlany do butelki powoduje, że woda, w której się on znajduje ma zwykle ciemnozielony kolor i wówczas obecność plankton jest bardzo dobrze zauważalna przez ludzki wzrok.

Nazwa pochodzi z języka greckiego i jest kombinacją dwóch słów: phyton (roślina) + planktos (wędrowiec) i w swobodnym rozumieniu oznacza bardzo małe organizmy roślinne unoszące się w toni wodnej. Nie jest to do końca właściwe określenie, ponieważ fitoplankton obejmuje nie tylko mikroglony jednokomórkowe pływające w wodzie ale także bakterie (np. pływające sinice fotosyntezujące) oraz kokolitofory - jednokomórkowe pierwotniaki o strukturze budowy pancernej. Cechą wspólną fitoplanktonu jest to, że są to organizmy jednokomórkowe, pływające w toni wodnej, przeprowadzające fotosyntezę i produkujące tlen. Zatem plankton w naturze żyje w górnych partiach wód, gdzie ma dostęp do światła słonecznego.

Uważa się, że fitoplankton produkuje około 80% tlenu na kuli ziemskiej co jest znacznie wyższym wynikiem niż mające określenie "płuca świata" - lasy amazońskie z Ameryki Południowej. Ponadto fitoplankton występuje na samym dole piramidy pokarmowej i wchodzi w skład każdego łańcucha pokarmowego (jest najniższym szczeblem tego łańcucha) w środowisku wodnym. Akwaryści morscy kupują go lub hodują np. na pokarm dla korali, narybku czy innych mniejszych organizmów jak lasonogi, kiełże, widłonogi itp.

FITOPLANKTON 1

Zdjęcie: Remigiusz Chamera, Fitoplankton hodowlany.

Fitoplankton dostępny w sprzedaży to zazwyczaj Nanochloropsis spp., Tetraselmis spp. lub Isochrysis spp. Dostępny jest w płynie w opakowaniach 1 l., 2 l., 5 l., 10 l. i 25 l.  Należy przechowywać go w lodówce. Jest dosyć trwały i można go przetrzymywać przez okres nawet do 12 tygodni. Do akwariów rafowych zaleca się codzienne dozowanie go w ilości 30-50 ml na każde 100 l. wody w obiegu. Przed podaniem należy wstrząsnąć butelką fitoplanktonu i wyłączyć pompę oraz odpieniacz na okres 2 godzin (cyrkulatory powinny być włączone). Dozując regularnie fitoplankton przyrost korali będzie większy i szybszy a ich kolorystyka bardziej wyrazista. Narybek, larwy krewetek czy ślimaków w razie pojawienia się w akwarium będą miały większe szanse na przeżycie o ile pozwoli na to pozostała obsada akwarium.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.