Nazwa gatunkowa: Limnopilos naiyanetri.
Nazwa polska: przez akwarystów określany jako mikrokrab, ze względu na swoją wielkość.
Charakterystyka: typowo wodny krab słodkowodny, nadający się do akwariów z odpowiednią obsadą.
Występowanie geograficzne: Azja Południowo-Wschodnia (Tajlandia, Wietnam, Laos).
Wygląd: mały karapaks, odnóża są dosyć cienkie i są pokryte drobnymi włoskami. Krab swoim wyglądem przypomina małego pająka. Kolorystyka od białawej, przez jasnobeżową lub szarą do brązowej. Niekiedy karapaks może być nakrapiany.
Rozmiar: średnica pancerza do 1 cm.
Długość życia: 1-3 lata (zależny od warunków i diety).
Typ środowiska: rzeki i strumienie o niezbyt silnym prądzie wody.
Wymagane parametry wody: zalecane PH 6,8-7,6, twardość 8-12°.
Temperatura: zalecana 23-27°C.
Zalecany minimalny litraż: 20 l.
Zachowanie: są płochliwe, boją się ryb dużych i dynamicznie poruszających się (przy takiej obsadzie kraby te są nie widoczne). Z obsady rybnej najlepiej dobierać tzw. mikro gatunki (bystrzyki Amandy, gupiki Endlera, razbory galaxy, mikrorazborki). Kraby te można trzymać w ilości kilku egzemplarzy. Zwierzęta te są dosyć delikatne, często kryją się w szczelinach skalnych. Aktywne są zarówno w dzień jak i w nocy. Wskazana aranżacja powinna zawierać dużo roślin, ewentualnie mchów, korzenie i kamienie tworzące kryjówki, podłoże najlepiej piaszczyste.
Dieta: wszystkożerne - w akwariach spożywają pokarmy suche: mięsne i roślinne oraz mrożonki. W naturze żywią się głównie detrytusem i padliną. Krabiki te mogą być niebezpieczne dla narybku przebywającego na dnie, ikry oraz dla malutkich krewetek.
Dymorfizm płciowy: samiec posiada większe szczypce z większą ilością włosków (szczeciny).
Rozmnażanie: trudne ale notowane w akwariach. Rozród odbywa się w słodkiej wodzie. Samica uchyla pancerz odsłaniając komorę na jaja. Samiec zapładnia je i od tego momentu samica nosi jajka aż do wyklucia młodych.
Uwagi: w przypadku nieodpowiednich warunków lub parametrów wody krab ten może wychodzić ze zbiornika.
Samica z jajmi pod odwłokiem.
Zdjęcia: Dariusz Parzonko