Mech Peacock 1

Mech Peacock 2

Nazwa gatunkowa: Taxiphyllum sp. var. "Peacock Moss"

Zobacz także:

Jak rozumieć łacińskie nazwy gatunkowe (kliknij, aby przejść)

Nazwa polska: potocznie - mech pawi lub z jęz. angielskiego - Peacock Moss.

Rodzina: Hypnaceae.

Typ: mech wodny.

Pochodzenie: Azja Południowo-Wschodnia.

Długość gałązek: kilka centymetrów. Mech ten tworzy plechy o wysokości 5-20 cm.

Rozmieszczenie w akwarium: najczęściej pierwszy plan (niskie plechy) ale również drugi lub nawet trzeci plan, gdy plecha obrasta duże obiekty jak np. wysokie kamienie, skały czy korzenie.

Przepływ wody: słaby - średni.

Światło: słabe - umiarkowanie słabe.

PH wody: 5,5-7,5.

Twardość wody: miękka do średno twardej.

Temperatura: 22-28°C.

Podawanie CO2: zbędne / niekonieczne ale może wspomagać wzrost.

Tempo wzrostu: wolne ale w optymalnych warunkach umiarkowane / średnie.

Poziom trudności uprawy: łatwy.

Ekspansywność: nie jest ekspansywna.

Namnażanie: należy odciąć wierzchołki gałązek lub podzielić plechę i przymocować ją do innego obiektu np. żyłką lub nitką. Po pewnym czasie mech przyczepi się do przedmiotu i będzie go obrastać. uwaga - mech nie przyczepia się do szyb akwariowych.

Podłoże: bez znaczenia - mech rośnie na kamieniach, sztucznych dekoracjach (tła strukturalne, ceramika itp.) lub na korzeniach.

Uwagi: nazwa potoczna tego mchu pochodzi od kształtu gałązek, które przypominają pióra ogonu pawia.

Przy uprawie należy kontrolować niski poziom glonów - obrośnięcie mchu glonami prowadzi do jego wymierania. Roślina rośnie powoli więc również jest narażona na przyczepianie się do niej zanieczyszczeń, pyłów, osadów. Dobrym rozwiązaniem tego problemu jest posiadanie zwierząt, które przebywają na mchu i go czyszczą jak np. krewetki karłowate. Przycinanie mchu jest bardzo kłopotliwe, ponieważ tonie on w wodzie i ciężko wyłowić odcięte kawałki. Jest na to jednak metoda - należy zamieszać wodą w akwarium co spowoduje, że fragmenty będą sie przez krótką chwilę unosić w wodzie - wówczas należy szybko odłowić je siatką.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.