Kiełki fasoli.
Kiełki są pokarmem zdrowym o dużej zawartości witamin. Można nimi skarmiać niektóre zwierzęta roślinożerne. Szczególnie lubiane są przez raki i kraby. Można podawać je poćwiartowane lub w całości (większym rybom - np. karasiom, płaskobokom, piraniom). Nie wszystkie kiełki mogą tonąć - jest to wada a niekiedy także zaleta w zależności od tego do jakich ryb ten pokarm będzie adresowany. Przed podaniem kiełki należy pozbawić nasion, z których wyrastają. Stąd najbardziej odpowiednie będą kiełki, które wyrosły z dużych nasion - jak np. fasola, jęczmień, ciecierzyca. Kiełki można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością oraz w niektórych marketach. Można również uprawiać je we własnym domu. W internecie można nabyć sprzęt do uprawy domowej kiełków w postaci kiełkownicy lub słoja uprawowego wraz z kilkudziesięcioma rodzajami nasion i ziaren. Taką hodowlę można ustawić na parapecie okna i mieć stały dostęp do tego świeżego pokarmu roślinnego.
Kiełkownica (u góry), słoiki do kiełkowania (u dołu).