Zdjęcie: Dances, Garra rufa, CC BY-SA 3.0.
Nazwa gatunkowa: Garra rufa.
Nazwa polska: brzana ssąca.
Występowanie geograficzne: Zachodnia Azja - Południowa Turcja, Syria oraz Irak.
Wygląd: tułów szary lub beżowy na którym znajduje się rozmyty wzór moro, podbrzusze białawe. Płetwy mogą być lekko zabarwione na beżowo, szaro lub mogą być całkowicie przezroczyste. Przy otworze gębowym w kształcie przyssawki znajdują się malutkie wąsiki.
Rozmiar: w naturze zwykle do 12 cm, okazjonalnie do 14 cm. W akwariach do ok. 10 cm.
Długość życia: do 8 lat.
Typ środowiska: różnego typu - przejrzyste strumienie, rzeki nizinne i wyżynne oraz podgórskie, jeziora, zbiorniki zaporowe, i niewielkie rzeki górskie o kamienisto-żwirowym dnie.
Wystrój zbiornika: gatunek nadaje się zarówno do akwariów towarzyskich, roślinnych i biotopowych. Lubi podłoża, które stanowią mieszaninę zaokrąglonego żwiru i otoczaków. Z roślin warto rozważyć mchy.
Wymagane parametry wody: tolerowane pH 6-8.
Temperatura: tolerowana 17-28°C.
Zalecany minimalny litraż: minimum 160 l. dla 10 osobników.
Zachowanie: towarzyskie - należy trzymać je w grupie powyżej 10 sztuk. W naturze spotyka się luźne grupy, które tworzą nawet setki osobników. W stadzie w akwarium ryby ustalają hierarchię między sobą. Do ukształtowanego stada nie powinno się wprowadzać ryb dorosłych, ponieważ zaburzy to istniejące układy. Najlepiej dokładać w takiej sytuacji ryby młode o wielkości 3-4 cm, które natychmiast się podporządkują osobnikom dominującym. Głównie ryby przebywają w środkowych i dolnych partiach wody. Są bardzo śmiałe i ciekawskie, nie boją się innych zwierząt jak i ludzi. Żerują zdrapując glony ze skał za pomocą przyssawki gębowej. Lubią czyścić szyby w zbiorniku. Z reguły nie tolerują ryb blisko spokrewnionych i podobnych z wyglądu jak inne gatunki Garra czy bocje.
Dieta: roślinożerne - najczęściej miękkie glony porastające drewno, skały i szyby w zbiorniku. Sporadycznie można podać ogórka, cukinię, bakłażana, melona itp. Pokarm roślinny można uzupełniać sztuczną karmą w dużych tabletkach. Sporadycznie ryby jedzą drobny zooplankton, jednak prawdopodobnie nie jest to więcej niż 10-15% całej ich diety.
Dymorfizm płciowy: samce smuklejsze o większych płetwach, w okresie tarła mają wysypkę tarłową na głowie.
Rozmnażanie: łatwe, ryby przystępują do tarła grupowo. Zapłodniona ikra dojrzewa przez ok. 24-36 godzin do wylęgu. Młode zaczynają żerować w trzeciej lub czwartej dobie po wylęgu - wówczas można je skarmiać larwą solowca.
Uwagi: w Turcji ryby te są używane w celach leczniczych - w klinikach łączy się je w basenach z pacjentami mającymi problemy skórne. Ryby nie boją się w ogóle ludzi i natychmiast wyskubują martwy lub nieprawidłowo wykształcony naskórek. Ryby chętnie zabierają się do pracy, ponieważ są celowo głodzone. W krajach europejskich natomiast brzany ssące bardziej wykorzystuje się w salonach kosmetycznych do pielęgnacji skóry rąk i dłoni. Niestety zarówno kliniki jak i salony kosmetyczne nie dysponują wiedzą odnośnie warunków bytowych tych ryb i najczęściej ryby są wpuszczane do ciepłej wody o temperaturze 34-40°C aby klient lub pacjent był obsłużony w ciepłej wodzie. Takie ryby żyją wówczas bardzo krótko i cała obsada nie przeżywa dłużej niż kilka tygodni (wtedy jest ona zastępowana nowymi egzemplarzami). Odradza się korzystanie z takich miejsc, ponieważ powodują one nadmierną eksploatację tego gatunku jak i są źródłem cierpienia tych zwierząt.