kirysek wenezuelski 78

Zdjęcie: Marcin Drumski.

Nazwa gatunkowa: Corydoras venzuelanus. Trwają obecnie spory naukowe czy C. venezuelanus jest osobnym gatunkiem, czy jest formą barwną C.aeneus. Niektórzy uważają, że odmiana hodowlana C. venzuelanus może być także krzyżówką obu ryb. 

Nazwa polska: kirysek wenezuelski.

Występowanie geograficzne: rzeka Rio Tuy i jezioro Valencia w Wenezueli w Ameryce Południowej.

Wygląd: okazy hodowane wyglądają nieco inaczej niż te ze środowiska naturalnego, ponieważ mają bardziej wyraziste barwy. Grzbiet, płetwa grzbietowa oraz tylna część tułowia jest ruda lub pomarańczowa. Głowa oraz plama na boku ciała w okolicy pokrywy skrzelowej połyskuje metalicznie zielono-szarym kolorem. Ryba posiada charakterystyczne wąsiki przy otworze gębowym. Podbrzusze zwykle jaśniejsze.

Rozmiar: samice do 6 cm, samce do ok. 5 cm.

Długość życia: maksymalnie kilka lat.

Typ środowiska: wartko płynące strumienie z piaszczystym dnem i kamieniami na terenach podgórskich.

Wymagane parametry wody: pH w naturze 6,8-7,8, w akwariach 6,5-8 pH.

Temperatura: w naturze 19-25°C, w akwariach 22-26°C.

Zalecany minimalny litraż: 80 l.

Zachowanie: spokojne i towarzyskie ryby denne - świetnie nadają się do akwarium towarzyskiego. Zalecane jest trzymanie grupy nie mniejszej niż 6-8 osobników, gdyż są to ryby stadne i lepiej się czują w liczniejszym towarzystwie. Często przekopują ryjkiem miękkie podłoże.

Dieta: wszystkożerne - chętnie się żywią różnego typu pokarmem suchym opadającym na dno oraz chętniej pobierają pokarmy żywe bądź mrożone.

Dymorfizm płciowy: samice są większe oraz szersze w porównaniu do mniejszych i szczuplejszych samców. 

Rozmnażanie: przy dobrze prowadzonym akwarium do tarła dochodzi bez ingerencji akwarysty zwykle po podmianie wody lub przy zmianie ciśnienia atmosferycznego. Ryby energicznie ganiają się po zbiorniku. Samica przykleja ikrę do szyb, kamieni i innych dekoracji w zbiorniku. Zwykle tarło odbywa się grupowo.  

Uwagi: brak.

corydora aeneus 1
 
Zdjęcie: acuariosplantados.com.ar , odmiana hodowlana.
Tekst: Marcin Pawełczyk.
Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.