Apistogramma baenschi 329

Zdjęcie: Apistogramma baenschi, samiec.

Nazwa gatunkowa: Apistogramma baenschi.

Nazwa polska: brak.

Występowanie geograficzne: w Ameryce Południowej w Peru.

Wygląd: oczy duże, płetwa ogonowa zaokrąglona. Samiec inaczej ubarwiony niż samica.

Rozmiar: do 6,5 cm samce i do 5-5,5 cm samice.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: strumienie czarnych wód i niewielkie rzeki o spokojnym nurcie, z kawałkami drewna na dnie i opadłymi liśćmi. Ryby te wymagają kryjówek i drobnego podłoża. Preferowane oświetlenie słabe - rozproszone. 

Wymagane parametry wody: tolerowane pH 6-6,8, GH 3-14°.

Temperatura: tolerowana 22-28°C.

Zalecany minimalny litraż: 80 l. dla jednej pary lub 120 l. dla jednego haremu - zwykle jest to układ 1+2 lub 1+3.

Zachowanie: ryby są agresywne zwykle tylko podczas opieki nad ikrą i młodymi, nadają się do akwariów towarzyskich o odpowiedniej aranżacji ale muszą mieć także zapewnioną przestrzeń.

Dieta: mięsożerne - w akwarium głównym ich posiłkiem powinien być pokarm mrożony i żywy, pokarmy suche są pobierane raczej niechętnie ale można stopniowo przyzwyczaić ryby do tego typu pożywienia.

Dymorfizm płciowy: dorosłe samce są większe od samic (patrz "Rozmiar"), występuje również różnica w ubarwieniu - samce są beżowe lub kremowe, na tułowiu znajdują się rozmyte pionowe ciemne pasy, nieco żółtego koloru można znaleźć u nich na pyszczku, głowie i płetwach, płetwa ogonowa jest obrzeżona kolorem pomarańczowym. Ponadto dorosłe samce mają wydłużone promienie płetwy grzbietowej co tworzy grzebień. Samice są żółte i posiadają ciemne pionowe pasy, są mniej kolorowe (zwłaszcza na płetwach) i mają krótsze płetwy (zwłaszcza grzbietową).

Rozmnażanie: samica składa ikrę w ilości około kilkudziesięciu sztuk w ukryciu (pod korzeniem, w jaskini, w łupinie kokosa). Ikrą zajmuje się samiczka i jest w tym czasie bardzo agresywna, natomiast samiec patroluje teren wokół miejsca lęgowego. Młode lęgną się po dwóch, trzech dniach a po następnych kilku zaczynają żerować. W tym czasie należy podawać im wylęg solowca.

Uwagi: brak.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.