Zdjęcie: Open Cage, Apostichopus japonicus, CC-BY-SA-2.5.
Strzykwa ta występuje dosyć licznie w północno-zachodnim Pacyfiku - zwłaszcza w północnej części Morza Japońskiego i w Morzu Ochockim na głębokości od kilku do 200 m. na piaszczystym dnie pośród skał. Dorasta do 40 cm długości w fermach hodowlanych i do 30 cm w naturze. Ciało ma kolorystykę czerwonawą, zielonkawą lub ciemnobrązową. Ubarwienie zależne jest od diety i miejsca bytowania. Kolce mają różną długość. Strzykwa ta preferuje temperaturę wody w zakresie 16-20°C. W temperaturach 22-24°C zapada w rodzaj snu, stając się nie aktywna. Wówczas zwalnia jej metabolizm. Młode osobniki spożywają także znaczne ilości glonów, natomiast starsze preferują martwą materię w postaci mułu, detrytusu, padliny i zgniłych szczątków. Szczególnie chętnie zwierzęta te spożywane są w Chinach. Na początku XXI wieku w związku ze znacznym przełowieniem tego gatunku zaczęto zakładać tam fermy hodowlane, które osiągają dosyć dobre wyniki, dostarczając większość zapotrzebowania rynkowego.
Kliknij, aby przejść do artykułu o ogólnej charakterystyce strzykw