Nazwa gatunkowa: Hyphessobrycon amandae.
Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Bystrzyk Amandy. Gatunek został nazwany na cześć imienia matki jego odkrywcy (Heiko Blehera) - Amandy.
Kliknij, aby przejść do artykułu o Heiko Bleherze
Występowanie geograficzne: dorzecze rzeki Araguai - Ameryka Południowa.
Wygląd: są to niewielkie ryby barwy pomarańczo-czerwonej. W odpowiednim przytłumionym i rozproszonym świetle i przy dobrym urozmaiconym karmieniu barwa jest neonowa i wyraźnie sprawia wrażenie jakby się "żarzyła".
Rozmiar: do 2,5 cm.
Długość życia: maksymalnie 2-4 lata.
Typ środowiska: stojące, oraz wolno płynące rzeki, strumienie oraz leśne stawy, jeziorka oraz starorzecza.
Wymagane parametry wody: zalecane pH 5-7, GH 1-15.
Temperatura: tolerowana 20-28°C, zalecana 24-27°C.
Zalecany minimalny litraż: 25 l.
Zachowanie: spokojne i towarzyskie - zaleca się trzymanie grupy liczącej minimum 6-8 sztuk ze względu na to, że są to ryby typowo ławicowe. W większej liczbie gatunek ten nie tylko się lepiej czuje ale i prezentuje.
Dieta: wszystkożerne z przewagą pokarmu mięsnego. Można podawać pokarmy suche, mrożone (bardzo drobne) oraz żywe.
Dymorfizm płciowy: samce lepiej ubarwione i smuklejsze.
Rozmnażanie: przed rozrodem należy dobrze podkarmić rybki oraz odświeżyć wodę. Tarło zwykle odbywa się w małej grupie. Ryby najczęściej składają ikrę wśród gęstej roślinności.
Uwagi: Bystrzyki te uważane są za dosyć dobrych aktorów. Podczas ich odławiania potrafią przez dłuższą chwilę udawać martwe, leżąc na dnie i nie okazując znaków życia. Jest to jedna z ich strategii przetrwania - próba oszukania drapieżnika.
Kliknij, aby zobaczyć film o Bystrzyku Amandy
Tekst: Karol Skalski, redakcja i zdjęcia: Tommy Aquario.