Polecam na początek zakup najtańszego solomierza (salimetru) spławikowego lub wahadłowego (choć elektroniczny napewno będzie lepszy, ale i znacznie droższy). Różnica między nimi jest dosyć prosta - solomierz spławikowy mierzy zasolenie poprzez swoją wyporność. Wartość odczytuje się na skali - wskazuje ją poziom wody. Natomiast solomierz wahadłowy mierzy ciężar właściwy wody - napełnia się go słoną wodą, jego wskazówka pokazuje wartość zasolenia. W internecie krąży wiele opini o tym, że przyrządy pomiaru zasolenia - spławikowe i wahadłowe są niedokładne i przekłamują podawane wartości. Niestety jest to prawda ale jest na to sposób. Wystarczy udać się po zakup solomierza do sklepu akwarystycznego i podczas zakupu (niezależnie czy będzie to solomierz spławikowy czy wahadłowy) poprosić o zbadanie nim wody ze zbiornika rafowego w tym sklepie. Wartość należy sobie zapisać i następnie poprosić sprzedawcę o zbadanie tej samej wody profesjonalnym refraktometrem, który zazwyczaj jest w posiadaniu każdego punktu, który sprzedaje gatunki morskie lub ma pokazowe akwarium rafowe. Następnie należy porównać obie wartości i wówczas będzie wiadome o ile tani solomierz przekłamuje rzeczywistą wartość. Wówczas już po zakupie - zawsze podczas pomiaru zasolenia naszej wody w akwarium będzie konieczność korygowania (odejmowania lub dodawania) różnicy. Pamiętać jedynie należy aby badana woda zawsze miała temperaturę 25°C, a więc normalnej wartości dla zbiorników morskich. W ten oto sposób, najtańszy solomierz może okazać się przydatny. W przypadku droższego sprzętu - miernika elektronicznego kalibracji można dokonać sobie w domu np. za pomocą płynu kalibrującego. Jest to dokładnie opisane w instrukcji urządzenia i zazwyczaj nie ma konieczności porównywania swojego elektronicznego solomierza z profesjonalnym refraktometrem sklepowym. Natomiast profesjonalny refraktometr jest już urządzeniem dosyć drogim i zazwyczaj zwykli akwaryści morscy nie posiadają takich rzeczy w swoich domach.

salimetr2

Od lewej: 1. solomierz spławikowy (pływający), 2. solomierz wahadłowy (naczyniowy), 3. solomierz elektroniczny (próbkowy).

Tekst: Tommy Aquario.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.