Ikra jest pokarmem pochodzenia zwierzęcego i zwykle traktowana jest jako przysmak przez akwariowe zwierzęta wszystkożerne i mięsożerne. Zawiera dużą ilość białka, makro i mikroelementów, tłuszcze, a także aminokwasy i witaminy A, D, E, K a nawet witaminy z grupy B. Jest to pokarm bardzo wartościowy, ponieważ zawartość ikry ma za zadanie kompletne odżywienie zarodka znajdującego się wewnątrz aż do jego wylęgu. Warto wprowadzić to pożywienie do diety swoich zwierząt akwariowych, ponieważ będzie ono znakomicie zasilać je w pełnowartościowe składniki odżywcze. Ikrę wystarczy podawać raz na pewien czas - przykładowo raz w tygodniu. Akwaryści głównie są skazani na ikrę w formie mrożonej, dostępnej w kostkach na blistrze. Najczęściej jest to drobna ikra ryb morskich lub ikra homara. Można jednak spróbować poszukać tego produktu w sklepach spożywczych, pakowanego w słoiczki lub metalowe puszki. Zazwyczaj dostępna jest ikra różnych rodzimych gatunków jak ikra śledzi, dorsza itp. Należy jedynie zwrócić uwagę, by ikra ta nie zawierała chemicznych środków konserwujących oraz przypraw i innych dodatków smakowych.