Zdjęcie: Laszlo Ilyes, Elysia crispata, CC BY 2.0
Nazwa gatunkowa: Elysia crispata.
Nazwa polska: brak, w krajach anglojęzycznych jest nazywany "Lettuce Seaslag" co można przetłumaczyć jako morski ślimak sałatowy.
Występowanie geograficzne: środkowo-zachodni Atlantyk - zwłaszcza Morze Karaibskie i Zatoka Meksykańska.
Muszla: brak.
Ciało: stopa o długości do ok. 15 cm pofalowana (fałdy przypominają pofalowane liście sałaty). Kolor ciała może być różnorodny - zwykle jednolicie żółty, błękitny, granatowy, biały a nawet zielony. Najbardziej cenione są egzemplarze dwukolorowe (np. biało-niebieskie) lub trzykolorowe (np. biało-niebiesko-żółte).
Długość życia: brak danych.
Typ środowiska: najczęściej spotykany na płyciznach 1-15 m. głębokości na stanowiskach skalnych z makroglonami (rzadziej na rafach koralowych).
Wymagane parametry wody: 8,0-8,4 PH, 8-12 KH.
Temperatura: tolerowana 24-28°C.
Zalecany minimalny litraż: dla egzeplarzy o wielkości kilku centymetrów - 120 l., osobniki o wielkości powyżej 10 cm - min. 240 l.
Zachowanie: brak danych.
Dieta: roślinożerny - głównie makroglony - zwłaszcza z rodzaju Caulerpa spp. i Halimeda spp. Można dokarmiać tabletkami z prasowanymi glonami spiruliny lub chlorelli a także sparzonym szpinakiem czy algami nori.
Rozmnażanie: słabo poznane - gatunek składa bardzo drobne jaja w pakietach na makroglonach. Wyklucie następuje po około 14 dniach. Istnieją doniesienia o przypadkowym rozmnożeniu tego gatunku w akwariach.
Uwagi: Elysia crispata to jeden z najbardziej widowiskowych kolorystycznie gatunków mięczaków morskich. Często jest mylony z gatunkiem Elysia clarkii. Oba gatunki mają zdolność posiadania żywych chloroplastów, które kontynuują fotosyntezę dzięki światłu słonecznemu wewnątrz organizmów tych ślimaków, dostarczając im cukrów do własnego pożywienia. Proces pobierania chloroplastów z komórek glonów i ich przetrzymywania nosi nazwę kleptoplastia.