Nazwa gatunkowa: Cerithium caeruleum.
Nazwa polska / nazwy handlowe / nazwy odmian barwnych: brak.
Występowanie geograficzne: głównie Morze Czerwone i Ocean Indyjski (Wschodnie wybrzeża Afryki, Madagaskar, Mauritius, Seszele).
Muszla: do 4 cm, wrzecionowata, zwykle w kolorze białym, kremowym, zielonkawym, beżowym, szarawym lub brązowym z wyraźnie wystającymi guzkami, które często odznaczają się innym (np. ciemniejszym) kolorem.
Ciało: zwykle ciało ślimaka jest koloru szarego, niektóre populacje mogą mieć stopę barwy beżowej.
Długość życia: słabo poznana, prawdopodobnie kilka lat.
Typ środowiska: ślimaki te bytują głównie na skałach. Są pospolite w wodach przybrzeżnych jak i w głębszych partiach.
Wymagane parametry wody: zasolenie 35,5‰ (populacje z Morza Czerwonego były spotykane w zasoleniu 38,5‰).
Temperatura: 24-26°C.
Zalecany minimalny litraż: 50 l.
Zachowanie: ślimak posiada naprzemienne okresy przestojów i aktywności. Zwykle szybko "wybudza się" w porze karmienia.
Dieta: ślimak wszystkożerny. W akwariach raczej nie ma problemu z jego karmieniem - są spożywane przez niego różne typy pokarmów. W sprzedaży często ślimak ten jest reklamowany jako zwierzę jedzące sinice, dino i cyjano - według większości akwarystów jest to jednak mit, który jest często powielany przez sklepy.
Rozmnażanie: brak danych.
Uwagi: Najczęściej w sprzedaży są dostępne odmiany Z Kenii - jasne muszle z ciemnymi guzkami.
Tekst: Tommy Aquario.