Liście dębu z okresu letniego (wraz z żołędziami).
Dęby są drzewami coraz rzadszymi w naszym krajobrazie. Spotkać je można głównie w starych parkach miejskich, rezerwatach i w lasach mieszanych. Drewno dębu jest wysoce cenione na rynku. Natomiast liście tych drzew stosowane są w akwarystyce i zazwyczaj pochodzą z dwóch gatunków drzew - dębu szypułkowego (Quercus robur) i dębu bezszypułkowego (Quercus petraea). Drzewo tych dwóch gatunków może osiągnąć wiek około 1000 lat i wysokość ok. 40 m. Akwaryści cenią sobie liście dębu ze względu na sporą zawartość garbników, które barwią wodę na herbaciany kolor i nieznacznie zakwaszają. Stąd sprawdzają się one w akwariach przeznaczonych dla pielęgniczek amerykańskich lub w zbiornikach o charakterze tzw. czarnych wód. Liście dębu najlepiej zbierać jest latem (lipiec, sierpień) z przeznaczeniem na świeży pokarm lub jesienią (październik i listopad) do celów dekoracyjnych. Zarówno liście letnie jak i jesienne należy zrywać bezpośrednio z drzewa na wysokości minimum 1 metra (nigdy nie należy zbierać ich z ziemi). Do dekoracyjnego zastosowania można je sparzyć lub wykorzystać świeżo zerwane ewentualnie ususzone (wówczas mogą mieć one problemy z tonięciem - wtedy można je przycisnąć drewnem lub kamykami). Liście te z powodzeniem można suszyć w celu późniejszego wykorzystania. Przechowywać najlepiej w lnianej lub bawełnianej torbie. Można je wykorzystywać do przygotowywania wyciągów garbnikowych.
Liście dębu w kolorystyce jesiennej.
Zobacz także: