komar 491

Komar - dorosły osobnik podczas wkłucia w ciało człowieka.

Komary to owady z rodziny komarowatych, natomiast komarowate wchodzą w skład rzędu muchówek. Najpopularniejsze gatunki w Polsce to komar pospolity, zwany także komarem brzęczącym Culex pipiens i komar widliszek Anopheles maculipennis. Cechą charakterystyczną tych owadów jest posiadanie aparatu kłującego za pomocą którego komary wysysają drobną porcję krwi (ludziom, zwierzętom hodowlanym) a w zamian wstrzykują płyn powodujący u ludzi krótkotrwały odczyn alergiczny (swędzenie, bąbel, opuchnięcie). W akwarystyce wykorzystuje się jako pokarm larwę komara choć chętnie spożywane są również dorosłe owady - jednak skarmianie nimi jest bardzo kłopotliwe.

Najczęściej larwy można uzyskać w formie mrożonej, rzadko w suszonej natomiast w żywej prawie nie jest oferowana w sprzedaży (z różnych powodów). Kwestią często nie jasną jest gatunek oferowanej larwy komara. Rodzina komarowatych liczy sobie prawie 4000 gatunków komarów. Wśród nich są gatunki o bardziej drapieżnym stadium larwalnym jak i te zupełnie nie groźne. U wielu gatunków komarów larwy są bardzo podobne z wyglądu. Często bez mikroskopu, specjalistycznej wiedzy i dokładnych badań nie można stwierdzić z jakim gatunkiem ma się do czynienia i czy jest on groźny dla małych ryb. Dlatego karmiąc żywą larwą komara należy zawsze zakładać, że ma ona charakter drapieżny i nie należy skarmiać nią ryb małych oraz narybku. 

Natomiast kupując mrożoną larwę komara w blistrze mamy najczęściej na opakowaniu podaną bardzo ogólnie nazwę - czarna larwa komara, która de facto nic bliżej nie mówi, bo larwę w kolorze czarnym mogą mieć różne gatunki komarów. Jest to jednak sprawa dość ważna, ponieważ zaobserwowano, że u gatunków żaglowców i dyskowców (zwłaszcza tych z odłowu) - podawanie niektórych larw komarów powoduje odkładanie się włosków (szczecinek) tych zwierząt w przewodzie pokarmowym wymienionych ryb, które nie są trawione. Jest to spowodowane tym, że gatunki komarów europejskich mogą mieć inną specyfikę budowy lub składu szczecinek występujących u swoich larw. Zatem wiele środowisk akwarystycznych związanych z hodowcami i pasjonatami w niektórych przypadkach odradza skarmianie larwą komara, gdyż może ona powodować problemy żywieniowe u pewnych gatunków ryb. Mimo to, larwa komara jest pokarmem pożywnym (posiada dużo białka i mało tłuszczu) i chętnie przyjmowanym przez ryby mięsożerne i niektóre wszystkożerne.

Zobacz także:

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.