filet rybny 65

Filety rybne są cennym źródłem kwasów Omega-3

Mięso jest oczywiście nieodzownym pokarmem w żywieniu ryb mięsożernych. Akwaryści mają jednak dostęp do różnych rodzajów świeżego mięsa. Rodzi się pytanie - które z nich będzie najbardziej odpowiednie do zastosowania w akwariach? O ile w pokarmach sztucznych mięso jest dobrane właściwie przez technologów żywieniowych i nie musimy się obawiać o jego skład o tyle gdy mamy zamiar skarmiać nasze ryby naturalnym mięsem to należy wiedzieć co nieco w tym zakresie.

Oczywiście mięso w pokarmach sztucznych jest mocno przetworzone i nie ma już tak cennych wartości odżywczych jak w formie naturalnej. Dlatego akwaryści często sięgają po mięso ze sklepów spożywczych. Mięso jest źródłem białka zwierzęcego, tłuszczy, żelaza, cynku, witamin z grupy B. Jak już wspomniano na rynku można nabyć m.in. wieprzowinę, wołowinę, mięso drobiu (kaczka, kurczak, indyk, gęś) i oczywiście mięso ryb. O ile jeszcze 30-40 lat temu używano różne rodzaje mięs w pokarmach akwarystycznych o tyle dziś zwierzęta akwariowe, a zwłaszcza ryby są skarmiane pokarmami suchymi, które zawierają zwykle mięso ryb, mięczaków lub skorupiaków. Uznano, że te rodzaje mięsa są najlepiej trawione przez ryby, mają lepszą przyswajalność i jest to ich naturalny pokarm w naturze. Mięso zwierząt stałocieplnych (wieprzowina, wołowina, drób) jest przez ekspertów odradzane jako pokarm dla ryb. Istnieje szereg publikacji na ten temat, które uzasadniają takie postępowanie. Dodatkowym argumentem "przeciw" jest używanie hormonów w paszach, którymi skarmia się zwierzęta hodowlane - zwłaszcza bydło i drób. Potem mięso tych zwierząt zawiera niepożądany skład, który może w znacznym stopniu zagrozić naszym podopiecznym w akwariach.

W sztucznych pokarmach akwariowych dostępnych na rynku stosuje się jako główny składnik (tzw. wypełniacz) mączkę rybną lub mączkę z mięczaków lub skorupiaków. Mączka rybna jest najtańszym źródłem mięsa do produkcji pokarmów akwariowych i jest najpowszechniejszym ich składnikiem.

filet rybny 66

Jednak do domowego skarmiania ryb naturalnym mięsem najlepiej wybrać filety rybne (np. dorsz, mintaj, morszczuk, karp), które można poćwiartować i pomrozić. Drobne kawałki po rozmrożeniu z reguły są chętnie pobierane przez ryby mięsożerne (świeże jeszcze bardziej). Ponadto z mięsa, pozyskiwanego z filetów można po zmieleniu uzyskać składnik do wykonywania własnoręcznych mixów pokarmowych (pokarmów wieloskładnikowych z domowych produktów). Uwaga - mięsa przeznaczonego na pokarm nie wolno poddawać obróbce termicznej (nie smażymy, nie gotujemy, nie dusimy, nie wędzimy itp.). Delikatniejszym gatunkom odradza się podawanie pangi, a zwłaszcza w dużych ilościach. Są to najtańsze ryby dostępne na rynku spożywczym. Sprowadza się je z hodowli z Wietnamu i Tajlandii. Ryby te są trzymane w bardzo zanieczyszczonych wodach i kumulują w sobie znaczne ilości toksyn. Znacznie lepszym wyborem spośród ryb pochodzących z hodowli będzie nasz polski rodzimy karp.

karp 543

W sprzedaży dostępne są także mięsne pokarmy mrożone dla ryb w postaci mrożonych kostek - mięso małży, mięso mięczaków, krewetki. Dodatkowo można nabyć również mrożoną lub suszoną stynkę (w całości) - są to małe ryby, nie przekraczające około 4-8 cm długości. Są one idealne do karmienia większych ryb mięsożernych (powyżej 20 cm wielkości). Więcej o stynce w linku poniżej:

Kliknij, aby przejść do artykułu o stynce.

Oczywiście dla typowych myśliwych lepszym wyborem będą żywe ryby, które można nabyć np. w sklepie wędkarskim. Jednak w tej sytuacji istnieje ryzyko zawleczenia sobie patogenów do akwarium. Wówczas nie będzie wiadomo skąd ryby mogą pochodzić i w jakich warunkach bytowały. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stworzenie własnej hodowli ryb na pokarm. Świetnie nadają się do tego celu gupiki i molinezje, które szybko się mnożą i równie szybko rosną. Do założenia zbiornika hodowlanego wystarczy już małe akwarium 40-50 litrowe z małym filtrem wewnętrznym i grzałką.

Kliknij, aby przejść do artykułu o hodowli ryb na pokarm

Ostatnim źródłem mięsa są szeroko pojmowane owoce morza, do których można zaliczyć np. mięso krewetek, mięczaków (małże i ślimaki), mięso kalmara czy ośmiornicy. Każde z wymienionych ma nieco inna specyfikę, wartości odżywcze jak i skład, dlatego produkty te zostały opisane w osobnych artykułach:

Kliknij, aby przejść do opisu mięsa mięczaków

Kliknij, aby przejść do opisu mięsa krewetek

 

 

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.