Małże omułki
Na rynku zarówno zoologicznym jak i typowo spożywczym najczęściej dostępne jest mięso małżów, gdyż łatwo ten typ pożywienia pozyskać poprzez połów lub hodowlę przemysłową. Jest to związane głównie z tym, że nie są to zwierzęta mobilne tak jak ślimaki a wręcz przeciwnie większość z nich ma charakter osiadły na stałe przyczepiając się do skał. Z mięsa małż sporządza się mączkę, która także często jest bazą w mięsnych suchych akwariowych pokarmach sztucznych podobnie jak mączka rybna. Ponadto mięso małży można zakupić w gotowych pociętych kawałkach w postaci mrożonej w kostkach na blistrach akwarystycznych. Chcąc mieć świeże mięso w postaci mrożonej można udać się do dużego marketu spożywczego, gdzie dostępne są np. ostrygi, przegrzebki czy omułki. Jednak ich cena zapewne będzie w takim wypadku dosyć wysoka, ponieważ mięso tych mięczaków uchodzi za wysoko cenione kulinarnie owoce morza. Tym bardziej, że są to zwierzęta konsumpcyjne z importu, ponieważ Morze Bałtyckie nie oferuje niestety tych mięczaków w odpowiedniej wielkości (jedynie niektóre gatunki i to w formie mocno karłowatej nie nadającej się do spożywania przez ludzi). Małże to grupa mięczaków, pod którą kryje się ok. 8000 gatunków. Mule potocznie zwane omułkami to jedne z najpopularniejszych małży w sprzedaży a zwłaszcza Mytilus edulis (omułek jadalny) i większy Mytilus galloprovincialis (omułek śródziemnomorski). Do nabycia jest również importowana z Europy Południowej sercówka.
Małże ostrygi
Małże przegrzebki
Małże vongole - wysoko cenione przez konsumentów małże z rodziny Veneridae
Z ostryg najczęściej spotkać można Crassostrea gigas pochodzący z europejskich hodowli. Natomiast przegrzebki są reprezentowane przez różne gatunki z rodzaju Pecten. Na rynku spożywczym dostępne są także ślimaki morskie - czaszołki, które są również przysmakiem kulinarnym - zwłaszcza na Półwyspie Iberyjskim i we Francji. Są to ślimaki z rodzaju Patella, które żyją w strefie pływów morskich.
Zdjęcie: https://www.smakowityblog.pl/ , ślimaki czaszołki - Patella spp.
Ponadto spotkać można także hodowlane mięczaki abalone zwane u nas słuchotkami z gatunków Haliotis - hodowane zwłaszcza w Australii, Nowej Zelandii, Korei, Japonii, a nawet w Kaliforni (USA). Najczęściej posiadają one owalne otwory na powierzchni muszli.
Ślimaki abalone (z Korei Południowej)
Łatwo rozróżniać wszystkie wyżej wymienione mięczaki po kształcie ich muszli.
Mięso mięczaków morskich zawiera białko zwierzęce, wielonasycone kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3, witaminę B12 oraz A, jest także dobrym źródłem m.in. selenu i sodu. Hodowla mięczaków słodkowodnych jak i ich połów jest znacznie mniej opłacalny i zwierzęta z tych wód nie są popularne w Europie. Jednak mięso słodkowodnych mięczaków nie odbiega właściwościami odżywczymi od składu mięczaków słonowodnych. Chcąc mieć stały i tani dostęp do mięsa mięczaków można zorganizować sobie hodowlę ślimaków słodkowodnych lub morskich. Niestety będą to jednak gatunki z muszlami, więc w skarmianiu tymi mięczakami trzeba uwzględniać zwierzęta, które są w stanie dostać się do mięczaka wyciągając go z muszli jak np. potrafią to czynić kraby lub rozgryzać muszle tak jak potrafią to robić ryby np. słodkowodne bocje, kolcobrzuchy czy słonowodne rogatnice.
Zobacz także:
Artykuł - jak założyć hodowlę ślimaków słodkowodnych (kliknij, aby przejść)
Artykuł, jak założyć akwarium dla ślimaków morskich (kliknij, aby przejść)