krewetki konsumpcyjne 46

Krewetki to słonowodne i słodkowodne skorupiaki prowadzące przydenny tryb życia. Przeważająca większość gatunków to krewetki morskie (ok. 3/4 całości). Dotychczas opisano naukowo ponad 2500 gatunków krewetek. Istnieje spora różnorodność w budowie u poszczególnych gatunków, jednak można wyróżnić pewne cechy wspólne jak jedna para oczów, głowotułów, odwłok, odnóża i pancerz. Dodatkowo często w budowie występują szczypce i anteny. Wielkość krewetek również jest bardzo zróżnicowana i obejmuje zakres od 5 mm do 30 cm. Krewetki występują na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. W Polsce zamieszkuje kilka gatunków - głównie w Bałtyku ale także w wodach słodkich. Zasiedlają różne typy środowisk wodnych. W oceanach można je spotkać do głębokości nawet 5000 m. Rozmnażają się płciowo a ikrą zajmuje się samica, nosząc jaja pod odwłokiem aż do wyklucia młodych. Większość gatunków jest wszystkożerna ale występują też gatunki wysoko wyspecjalizowane pokarmowo - np. żywiące się tylko jednym gatunkiem makroglonu lub glonu zeskrobywanego ze skał. Niektóre gatunki żywią się tylko jedną konkretną grupą zwierząt - np. rozgwiazdami, inne pobierają pokarm poprzez odfiltrowanie wody z pyłu i zawiesiny (krewetki filtrujące) a jeszcze inne polują będąc drapieżnikami. Spotkać też można krewetki czyszczące, które żerują na innych zwierzętach zbierając z nich pasożyty i resztki jedzenia.

Krewetki bywają także karmą dla wielu różnych zwierząt - m.in. ryb. Mają one również znaczenie konsumpcyjne u ludzi. Pewne gatunki są wysoko cenione ze względu na specyficzne walory smakowe i ich mięso wchodzi w skład tzw. owoców morza. Do najpopularniejszych gatunków spożywanych przez ludzi należą krewetka biała (Litopenaeus vannamei), krewetka tygrysia (Penaeus monodon), krewetka indyjska (Panaeus indicus) oraz krewetka malezyjska (Macrobrachium rosenbergii). Często gatunki te pochodzą już nie tylko z połowów ale i z hodowli. Krewetki są również poławiane na pokarm / pasze dla zwierząt (np. dla ryb hodowlanych) - są to krewetka północna (Pandalus borealis) i w mniejszym stopniu garnela pospolita (Crangon crangon). Krewetki mogą stanowić cenne źródło pokarmu mięsnego dla zwierząt akwariowych. Z reguły są chętnie spożywane i stanowią atrakcyjny rodzaj pokarmu. Można je nabyć w sklepach zoologicznych w postaci większych gatunków porcjowanych w formie mrożonej lub mniejszych gatunków w formie pokarmu żywego (rzadziej mrożonego) - np. krewetka atlantycka (Palaemon elegans). Niektóre gatunki krewetek mogą być z powodzeniem hodowane nie tylko jako zwierzęta ozdobne w akwariach ale także jako typowa żywa karma dla zwierząt - jak np. krewetki Neocaridina. Krewetki te można podawać jako pokarm żywy ale można je także zamrozić lub ususzyć.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.