Sercówka jadalna 344

Sercówka jadalna 345

Nazwa gatunkowa: Cerastoderma edule.

Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: sercówka jadalna.

Występowanie geograficzne: wody wschodniego Atlantyku w klimacie śródziemnomorskim oraz umiarkowanym (Europa i Północna Afryka). Występuje licznie w Morzu Śródziemnym i Morzu Czarnym a także mniej licznie w Morzu Północnym, Morzu Bałtyckim i Morzu Norweskim.

Muszla: dwu częściowa o kształcie zaokrąglonego trójkąta z dużym wierzchołkiem, w przekroju sercowata, gruba i mocna z promieniście rozchodzącymi się żłobieniami od wierzchołka w kierunku krawędzi. Barwa jasnożółta, kremowa lub beżowa. Wielkość uzależniona jest od warunków środowiskowych i zasolenia. W Morzu Bałtyckim do 3 cm, w Morzu Północnym do 4 cm, w Morzu Śródziemnym do 5 cm.

Ciało: brak danych.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: przeważnie okolice wybrzeży na głębokości do 20 m.

Wymagane parametry wody: toleruje niskie zasolenie stąd obecny jest w Bałtyku - zakres wartości zasolenia to ok. 5-38‰.

Temperatura: zalecana stała z przedziału 16-26°C (odmiany z Bałtyku wytrzymują znacznie niższą temperaturę).

Zalecany minimalny litraż: 100 l. - ważną kwestią jest dobór obsady. Małż powinien mieć towarzystwo charakteryzujące się mało dynamicznymi ruchami. Jego ciągłe naruszanie może doprowadzić do śmierci głodowej (zwierzę będzie cały czas zamknięte w muszli i nie będzie żerować). Najlepiej więc trzymać go w obecności ryb i zwierząt, które zostawią go w spokoju. Ponadto obsada nie powinna być zbyt liczna.

Zachowanie: potrafi się przemieszczać i zagrzebywać w miękkim dnie. Wybiera miejsca o odpowiednim dla siebie przepływie wody, dzięki któremu wychwytuje plankton z wody. 

Dieta: żywi się planktonem - fitoplanktonem oraz zooplanktonem a także martwą materią organiczną unoszącą się w wodzie. Konieczne jest zakupienie tego pokarmu w sklepie akwarystycznym bądź uruchomienie własnej hodowli. Należy karmić te małże pipetą minimum 5-6 razy dziennie, wkraplając pokarm kilka centymetrów od małża tak aby się on nie zamknął. Największa szansa na udane skarmianie jest w akwariach, w których filtracja oparta jest o inne rozwiązanie niż odpieniacz, ponieważ ten skutecznie usuwa plankton oraz pył z wody. W trakcie karmienia najlepiej wyłączać na pewien czas pompę obiegową w zbiorniku.

Rozmnażanie: brak doniesień o rozrodzie w akwariach, gdyż nie jest zbyt wartościowym akwarystycznie gatunkiem.

Uwagi: sercówka jadalna jest bardzo popularna w kuchniach śródziemnomorskich (Francja, Włochy, Malta, Chorwacja). Bywa mylona z sercówką pospolitą Cerastoderma glaucum, która ma jednak nieco inny układ muszli i inna kolorystykę. Występowanie obu gatunków pokrywa się, jednak sercówka pospolita jest bardziej powszechna w klimacie umiarkowanym, natomiast sercówka jadalna liczniejsza jest w klimacie śródziemnomorskim.

Zobacz także:

Artykuł o mięsie małży i ślimaków (kliknij, aby przejść)

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.