mątwy 4

Mątwy to drapieżne zwierzęta słonowodne. Są to głowonogi z rzędu dziesięciornic. Zamieszkują morza i oceany głównie strefy śródziemnomorskiej, subtropikalnej i tropikalnej. Najczęściej poławianym pospolitym gatunkiem jest Mątwa zwyczajna Sepia officinalis, która bytuje w Morzu Śródziemnym, Atlantyku oraz Morzu Północnym. Zamieszkuje ona głównie okolice dna o charakterze piaszczystym. Osiąga 30-45 cm długości oraz wagę do 5 kg. Ciekawostką jest fakt, że gatunek ten był już poławiany w Starożytności. Obecnie na wielką skalę są pozyskiwane także gatunki mątwy z Morza Południowochińskiego.

Ciało mątwy jest owalne, krępe z dużą wyraźnie zaznaczoną głową. Mątwy potrafią zmieniać kolor, aby ukryć się przed zagrożeniem i wtopić się w kolorystykę podłoża lub też by zwabić partnera / partnerke w celu odbycia tarła. Zwierzęta te posiadają worek trzewiowy z dwoma płetwami (nie połączonymi) z tyłu swojego ciała. Na głowie znajdują się ramiona chwytne. Szkielet wewnętrzny jest mocno zredukowany do kości zwanej potocznie sepią, która jest szczątkową formą owalnej muszli wewnętrznej. 

mątwa 1

Dziś mątwy odławia się głównie w celach konsumpcyjnych, także by pozyskać kości, zwane sepią oraz w mniejszym stopniu dla barwnika, którym niegdyś barwiono sukno czy sporządzano z niego atrament. Substancja ta ma kolor ciemnobrązowy i znajduje się w specjalnym narządzie zwanym workiem czernidłowym. Gdy mątwa czuje się zagrożona, wówczas uwalnia ten ciemny barwnik do wody i szybko ucieka, tworząc w ten sposób ciemną zasłonę, którą odstrasza napastnika i uniemożliwia mu atak. Substancja ta jest dość gęsta i ma słono-słodkawy rybny smak. Można ją kupić w formie płynu lub proszku. Dziś (zwłaszcza w krajach azjatyckich) dodaje się ją jeszcze do produktów spożywczych w celu uzyskania głębokiego koloru brązowego, np. do makaronów czy pieczywa. Kość natomiast jest znakomitym źródłem wapnia i jest dodawana w zmielonej formie do pokarmów paszowych dla różnego typu zwierząt.

Kliknij, aby zobaczyć artykuł o sepii z mątwy

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.