jelita2

Najczęstszą przyczyną zaparć u ryb jest nieprawidłowe żywienie. Dotyczy to zarówno nieodpowiednich porcji (przekarmianie) jak i nieprawidłowego typu pokarmu (np. podawanie karmy wysoko białkowej rybom roślinożernym lub podawanie karmy roślinnej rybom mięsożernym) oraz tzw. monodieta, czyli skarmianie jednym typem pokarmu przez cały czas. Do zaparć u ryb w dużej mierze przyczynia się również suchy pokarm. Ma on właściwości czopujące jelita.

Ryba, która posiada zaparcia ma znacznie powiększony brzuch, jest mniej aktywna (mało ruchliwa), czasem przesiaduje na dnie lub na roślinach (co przy normalnym zachowaniu u niej nie występuje) oraz obserwuje się nieprawidłowy kształt odchodów (odchody są ciągnące, rzadkie i rozpadają się).

Leczenie zwykle nie jest trudne. Należy zrezygnować ze słabej jakości karmy. Dobrać odpowiedni typ pożywienia dla danego gatunku ryb. Wprowadzić probiotyki do pożywienia lub karmę, która już je zawiera. Zrezygnować z pokarmów ciężkostrawnych. Rybom roślinożernym można podać gotowany zielony groszek, który ma właściwości przeczyszczające. Natomiast rybom mięsożernym należy podawać drobny pokarm żywy, mało tłusty (np. rozwielitka). W trakcie kuracji, która powinna trwać około tygodnia by unormować działanie przewodu pokarmowego należy obniżyć dawki pokarmu o około połowę. W zbiorniku należy podnieść temperaturę o około 3°C w celu przyspieszenia u ryb ich metabolizmu. Po kuracji należy wprowadzić urozmaiconą dietę (skarmianie kilkoma rodzajami pokarmu naprzemiennie) i rozważyć jednodniową głodówkę w tygodniu.

Uwaga: u ryb trwale przekarmianych dodatkowo nie odpowiednim pokarmem może dojść do całkowitego zaczopowania jelit lub stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Oba przypadki mogą razem ze sobą występować. Objawia się to bardzo dużym obrzękiem partii brzusznej i brakiem odchodów nawet przez kilka dni. Najczęściej w takim przypadku ryby są bardzo trudne do odratowania. Dlatego należy reagować dużo wcześniej nie dopuszczając do takich sytuacji.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.