Homar europejski 467

Zdjęcie: Bart Braun, Homarus gammarus.

 

Nazwa gatunkowa: Homarus gammarus / Homarus americanus.

Nazwa polska: Homarus gammarus - homar europejski, Homarus americanus - homar amerykański.

Charakterystyka: słonowodny duży skorupiak słonowodny, wyglądem przypominający słodkowodnego raka.

Występowanie geograficzne: jak wskazują nazwy - homar europejski występuje głównie wokół wód europejskich - są to wschodnie wybrzeża Oceanu Atlantyckiego, od Norwegii po Azory i Wyspy Kanaryjskie (rzadziej w Morzu Śródziemnym). Natomiast bardziej liczny homar amerykański bytuje w wodach zachodniego Atlantyku, od wybrzeży Kanady po południowe stany USA. 

Wygląd: skorupiaki te posiadają na głowie dwie pary czułków (krótsze i dłuższe), mają pięć par odnóży, cztery kroczne, które są dosyć małe w odniesieniu do całej sylwetki. Natomiast pierwsza para odnóży jest zakończona bardzo dużymi szczypcami. Jedne z nich mają ostre brzegi i służą do cięcia a drugie mają ząbki i służą do kruszenia oraz miażdżenia.

Oba wymienione gatunki są bardzo do siebie podobne w budowie, natomiast wyraźnie różnią się ubarwieniem. Homar amerykański jest barwy wiśniowo-brązowej, natomiast homar europejski jest szaro-niebieski a jego szczypce odznaczają się kolorem fioletowym, bordowym lub brązowym. Homar amerykański po ugotowaniu staję się intensywnie czerwony, dlatego większość osób błednie uważa że czerwony jest jego naturalnym ubarwieniem.

homar amerykański 344

Zdjęcie: G Johansen z Pixabay, Homarus americanus, okaz serwowany w restauracji.

Rozmiar: homary te są dosyć dużymi zwierzętami, które z racji swoich gabarytów i potrzebnej przestrzeni do życia częściej spotykane są w oceanariach niż w domowych akwariach. Homar amerykański może osiągnąć długość do 60 cm, natomiast europejski do 50 cm.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: oba gatunki bytują głównie na głębokościach 3-50 m wokół wybrzeży słonowodnych akwenów. Preferując zwykle twarde podłoża skalne lub gruzowiska.

Wymagane parametry wody: zasolenie w okolicach 35,5‰, zalecane PH 8,0-8,4.

Temperatura: zalecana 20-26°C, tolerowana jest również niższa temperatura w okolicach 18°C o ile jest ona obniżana stopniowo.

Zalecany minimalny litraż: 720 l. dla jednego osobnika.

Zachowanie: zwierzęta te są aktywne głównie w nocy i wtedy zwykle wychodzą ze swoich kryjówek w celu żerowania. Prowadzą samotniczy tryb życia, łącząc się jedynie na czas tarła. Są drapieżnikami, które będą polować na inne zwierzęta w zbiorniku.

Dieta: żywią się przeważnie pokarmem mięsnym - mięczakami, drobnymi organizmami, padliną, dennymi rybami, wieloszczetami.

Dymorfizm płciowy: brak danych.

Rozmnażanie: dojrzałość płciową homary te osiągają w czwartym roku życia, samica nosi zielone jaja o średnicy 1 mm w liczbie kilkuset sztuk pod odwłokiem przez kilka tygodni, po czym następuje wyklucie larw. Spośród wylęgu tylko niewielka część młodych ma szansę dożyć dorosłości - szacuje się, że jest to zakres 0,1-0,5% ogółu.

Uwagi: oba gatunki poławia się w celach kulinarnych.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.