Uwaga - w artykule brak zdjęcia poglądowego. Pracujemy nad tym aby zdjęcia omawianego poniżej gatunku pojawiły się wkrótce. Jeżeli chcesz nam pomóc i dysponujesz własnoręcznie wykonanym zdjęciem tego gatunku to możesz je przesłać na Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Nazwa gatunkowa: Thymallus thymallus.

Nazwa polska: lipień. Wędkarze określają go nazwą kardynał (od zabarwienia płetwy grzbietowej).

Występowanie geograficzne: Europa - w klimacie umiarkowanym (Europa Środkowa, Wschodnia oraz Północna - Skandynawia). W Europie Zachodniej (na północ od Alp) rzadki.

Wygląd: ciało podłużne, głowa mała, oczy duże, pyszczek w położeniu dolnym, płetwa grzbietowa i ogonowa duże, występuje płetwa tłuszczowa, grzbiet nieco ciemniejszy, boki szaro-srebrzyste, białe podbrzusze, za pokrywami skrzelowymi mogą występować drobne ciemne punkciki. Rozłożysta płetwa grzbietowa ma zabarwienie różowe lub fioletowe.

Przeciętny rozmiar: zwykle do ok. 40 cm.

Długość życia: przeciętnie ok. 7 lat.

Typ środowiska: wyżynne i górskie odcinki rzek szybko płynących o mocnym nurcie i przejrzystej wodzie. Preferuje potoki i rzeki o żwirowo-kamienistym dnie.

Wymagane parametry wody: brak danych.

Temperatura wody: do 16-18°C.

Zalecany minimalny litraż: ok. 720 l. dla osobników, które przekroczyły 20 cm długości.

Zachowanie: w naturze gatunek żyje w stadzie składającym się zwykle z 8-16 osobników. Ryby są szybkie, lubią zawieszać się w silnym strumieniu wody.

Dieta: mięsożerne - w naturze spożywa zooplankton wodny, larwy owadów jak i niewielkie owady (także latające - np. muchy i komary) oraz ikrę innych gatunków ryb. W akwariach należy głównie podawać mięsny pokarm mrożony i żywy.

Dymorfizm płciowy: dorosłe samce w okresie tarła przybierają czarne kolory a ich płetwa grzbietowa mieni się kolorami tęczy. 

Rozmnażanie: ryby są gotowe do tarła po ukończeniu trzeciego roku życia. Tarło w naturze odbywa się wczesną wiosną, gdy woda ma temperaturę mniejszą niż 10°C. Samiec wykopuje płytkie zagłębienie w żwirowym dnie. Samica składa do niego ikrę (2000-8000 szt.), którą samiec tuż po zapłodnieniu zakopuje. Po 2-3 tygodniach następuje wylęg. 

Uwagi: gatunek bardzo wrażliwy na deficyty tlenowe w wodzie. Nie lubi ciepłej wody bogatej w substancje organiczne. Ryba wyłowiona z wody pachnie tymiankiem - stąd nazwa łacińska.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.