owoce egzotyczne 5

Owoce egzotyczne mogą być równie dobrym wyborem dla roślinożernych mieszkańców naszych akwariów jak owoce rodzime - tym bardziej, że nierzadko np. banany bywają tańsze w sprzedaży niż jabłka. Wybór owoców egzotycznych jest bardzo duży, obecnie nawet większy niż naszych polskich rodzimych owoców. Faktem jest, że owoce egzotyczne są bogate nie tylko w witaminy ale i różne inne związki odżywcze. Podawane czasem w akwariach zapewne będą korzystnie wpływać na zdrowie naszych zwierząt.

Owoce egzotyczne (zwłaszcza cytrusy) są sprowadzane z krajów o cieplejszym klimacie, głównie z południa Europy (Hiszpania, Włochy, Grecja, Turcja) ale i z innych miejsc świata jak Izrael, Maroko, Egipt. Owoce z rejonów tropikalnych przybywają do Europy głównie z takich krajów jak: Meksyk, Brazylia, Ekwador, Kolumbia, Gwatemala. Owoce egzotyczne pochodzą więc z różnych części świata i mają bardzo dużą różnorodność smakową. Najczęściej dostępne są w marketach spożywczych ale istnieje także możliwość zamawiania ich przez internet. 

Które owoce egzotyczne nadają się na pokarm?

Przy wyborze owoców z przeznaczeniem na pokarm dla roślinożernych zwierząt akwariowych nie bierzemy pod uwagę owoców, które są kwaśne, gdyż ten typ owoców z reguły nie będzie spożywany przez mieszkańców naszych akwariów. Na pokarm nie nadają się cytrusy (cytryny, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki, kumkwat, pomelo) oraz inne kwaskowe owoce jak kiwi, ananas, gujawa, granat. Może się zdarzyć, że pewne gatunki zwierząt będą konsumować np. ananasa, jednak owoc ten z reguły niezbyt chętnie będzie wybierany na pokarm. Najbardziej odpowiednie będą banany, mango, arbuz, awokado (tylko mocno dojrzałe), melon, owoce kaki czyli persymona. Owoców w bardzo słodkim, lepkim i ciężkim miąższu jak daktyle czy figi nie należy podawać, podobnie jak orzechy czy migdały, które są zbyt twarde i ciężkostrawne.

owoce egzotyczne 4

Owoce cytrusowe nie nadają się na pokarm do akwariów ze względu na bardzo dużą ilość kwaśnych soków

Awokado 3

Awokado - niedocenione jako pokarm w akwariach

Jak podawać?

Owoce przed podaniem należy dokładnie umyć. Z uwagi na to, że mogły być wcześniej pryskane środkami chemicznymi należy je także obrać ze skórki. Przed podaniem powinno się je także pokroić na mniejsze części - wtedy nasi podopieczni będą mieć łatwiejszy dostęp do miąższu. Po za tym skórka zawierająca błonnik nie będzie obiektem zainteresowania większości mieszkańców akwarium (po za nielicznymi wyjątkami). Owoców nie poddajemy obróbce cieplnej (gotowanie, smażenie, duszenie) lecz podajemy je jedynie w formie naturalnej i nie przetworzonej. Pokrojone części należy dodatkowo przepłukać z soku pod letnią lub zimną bieżącą wodą. 

Owoce, którymi będziemy skarmiać podajemy w małych ilościach na szklanym spodku lub nabite na patyczek od szaszłyka. Pestki staramy się usunąć (arbuz, melon, awokado), ponieważ mogą one zapychać filtry. Taką porcję zostawiamy na 1-2 godziny w akwarium. Po tym czasie, jeżeli nie wszystko będzie zjedzone należy wyciągnąć niedojedzoną resztę owocu ze zbiornika, gdyż  będzie on pogarszać jakość wody, oddając swoje soki i produkując śluz. Warto wypróbować różne owoce w niewielkich ilościach, aby przekonać się, które z nich są najchętniej zjadane przez nasze ryby, ślimaki, raki, kraby czy krewetki.

Uwaga: należy bardzo uważać z ilościami wkładanych do zbiornika owoców. W małych akwariach należy stosować bardzo małe porcje, ponieważ owoce te mogą wpływać negatywnie na stan wody.

banany 57

Banany są hitem pokarmowym zwłaszcza wśród krewetek i ślimaków.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.