Favia 901

Zdjęcie: Łukasz Smulski, Favia sp.
 
Favia 902
 
Zdjęcie: Mark Moore, Favia sp.
 
favia 277
 
Zdjęcie: Carolin, Favia sp.
 
Nazwa rodzajowa / nazwa gatunkowa: Rodzaj Favia został w ostatnim czasie uporządkowany naukowo i znacznie ograniczony w zasadzie do trzech gatunków - Favia favus, Favia fragum i Favia gravida. Podstawowym problem jest to, że gatunki te nie są w zasadzie eksportowane, gdyż w większości chronią je akty prawne państw, które są położone nad akwenami gdzie one występują. Mimo to w obrocie akwarystycznym znalazło się sporo odmian, które trafiły na rynek przed ograniczeniami. Dodatkowo - po uporządkowaniu klasyfikacji naukowej, część koralowców określanych wcześniej jako Favia sp. nadal jest tak nazywana pomimo tego, że znaczna część odmian i gatunków przeszła do innych taksonów. Jednak w warunkach domowych często nie możliwe jest dokładne określenie przynależności gatunkowej tego typu koralowców toteż będą one dalej błędnie nazywane Faviami.
 

Nazwa polska: potocznie używa się nazwy spolszczonej - fawia.

Ogólna charakterystyka: koralowiec typu LPS, zaliczany do tzw. cukierków - niezwykle atrakcyjnych kolorystycznie.

Występowanie geograficzne: Favia fragum i Favia gravida ograniczają się występowaniem do akwenów przynależnych do Atlantyku - zwłaszcza Zatoki Meksykańskiej (głównie południowe rejony basenu) i Morza Karaibskiego. Natomiast Favia favus występuje w Morzu Czerwonym i na wschodnim wybrzeżu Afryki (Kenia, Tanzania, Madagaskar). Zatem jeżeli w przyszłości pojawi się kierunek importowy z biedniejszych państw Morza Karaibskiego - np. z Kuby, Haiti, Nikaragui itp. to łatwo będzie można odróżniać gatunki Favia po kierunku importu. Natomiast Favia favus będzie zawsze pochodzić z kierunku importowego takiego jak Kenia czy Tanzania.

Opis: koral zbudowany jest z twardego szkieletu z węglanu wapnia i węglanu magnezu, na zewnątrz jest obrośnięty miękką tkanką. Favię określa się mianem mózgowców (korali mózgowych) od pofalowanego kształtu przypominającego z wyglądu ludzki mózg. Koralowiec składa się z koralitów - oddzielnych okrągłych sekcji, oddzielonych przegrodami, których szkielet ma strukturę żeberkowatą (blaszkowatą). Korality mogą być dokładnie wydzielone lub nieregularne - istnieje spora różnorodność form. Wraz ze wzrostem zwiększa się ilość koralitów i w ten sposób koralowiec zwiększa swoją masę i powierzchnię. Można to zobrazować w taki sposób, że poszczególny koralowiec jest de facto kolonią zrośniętych koralitów. Każdy koralit z osobna wchłania pokarm. W środowisku naturalnym Favie często mają idealnie kulisty kształt. W akwariach ciężko wyhodować taką formę, gdyż wymaga to umiejscowienia korala w optymalnym nurcie wody, wraz z zapewnieniem właściwego odżywiania, parametrów wody i oświetlenia.

Favia favus 333

Zdjęcie: Diego Delso, Favia favus, Morze Czerwone (Egipt), CC BY-SA 4.0.

Kolorystyka jest bardzo różnorodna, favie to koralowce niezwykle bogate w barwy, często o bardzo skontrastowanych zestawieniach kolorystycznych. Najczęściej środek koralita jest inaczej ubarwiony niż fałdy i takie właśnie odmiany są najczęściej pożądane. Korale te prowadzą głównie nocny tryb życia. Dokarmiać należy je po zmroku. Wymagają oświetlenia nocnego do lepszego wzrostu (imitacja światła księżyca). Uwaga korale te mają właściwości parzące - często atakują okolicznie umiejscowione korale za pomocą wysuwanych długich macek parzących.

Rozmiar: w akwariach zwykle formują się kule koralitów (zwykle nieregularne) o średnicy 25 cm. W naturze korale są większe.

Wymagania: korale te wymagają stabilnych warunków, nie lubią wahań parametrów - wówczas szybko nie domagają i zamierają. Ogólne parametry wody takie jak w przypadku innych koralowców: optymalna temperatura wody 24-27°C, optymalne zasolenie 34-36‰, pH 8,1-8,4, nurt wody słaby. Koralowiec jest wymagający jeżeli chodzi o warunki wodne. Nie lubi kwaśnej wody - w wodzie bogatej w organikę bieleje i stopniowo zamiera. Preferuje oświetlenie słabe, dlatego najlepiej umieszczać go w dolnych partiach zbiornika (może być umieszczony także na podłożu). Wymaga słabej cyrkulacji wody - należy wybierać mu osłonięte miejsca od prądu wody w akwarium. Uwaga - favie są wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne. Wymagają dobrej filtracji mechanicznej - nie tolerują osadów i zapylenia wody.

Tempo wzrostu: wolne.

Stopień trudności utrzymania: średni / średnio-trudny w uprawie. 

Odżywianie: korale te odżywiają się nocą, wymagają dokarmiania 2-3 razy w tygodniu. Zwierzęta te są wszystkożerne. Gdy wyczują pokarm uaktywniają się i wysuwają polipy. Dokarmianie pozwoli na szybszy wzrost tych koralowców i utrzymanie ich w dobrej kondycji. Podczas dozowania fitoplanktonu lub zawiesiny z zooplanktonu należy wyłączać odpieniacz i filtry. Favie są wyposażone w algi symbiotyczne - zooksantele, dzięki którym odżywiają się one dzięki światłu. Zalicza się je do koralowców fotosyntezujących. Bardzo atrakcyjnie świecą w świetle aktynicznym.

Rozmnażanie: płciowe (planule), poprzez rozrost (namnażanie) koralitów i przez mechaniczną fragmentację. Poszczególne koralowce są rozdzielnopłciowe. W naturze wszystkie korality w ramach jednego korala mają taką samą płeć. Zatem u jednego koralowca wszystkie korality produkują w okresie rozrodu żeńskie komórki jajowe a np. inny koral produkuje tylko nasienie męskie. Po zapłodnieniu w toni wodnej powstają planule (orzęsione larwy), które osadzając się na powierzchni tworzą zaczątek nowego koralowca. 

Akwaryści najczęściej mechanicznie dzielą koral na części i w ten sposób go rozmnażają na więcej osobników. Do tego celu najczęściej używa się narzędzi warsztatowych - toporki, młotki, przecinaki, ciężkie nożyce hydrauliczne. Im więcej koralitów będzie mieć nowy odcięty od matecznika osobnik, tym większa będzie szansa na jego przeżycie (zwykle wystarczające są 3 całe korality w nowym odciętym koralowcu).

Uwagi: Favia bywa czasem mylona z innymi koralowcami, zwłaszcza gdy koral jest jeszcze dosyć mały i nie ukształtowany. Bardzo podobnym gatunkiem jest Isophyllia rigida.

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.