Siganus vulpinus 2

Siganus vulpinus 1

Siganus vulpinus 3

Zdjęcia: Tommy Aquario

Nazwa gatunkowa: Siganus vulpinus.

Nazwa polska: borsuk lub lisogłów (nazwy potoczne wśród akwarystów).

Charakterystyka: średniej wielkości pospolita, słonowodna ryba.

Występowanie geograficzne: zachodni i centralny Pacyfik.

Wygląd: tułów żółty, głowa białą, przez oczy przebiega czarny pas - opaska, podgardle czarne. Pyszczek wydłużony, wyglądem (oraz kolorystyką) przypomina ryjek borsuka (stąd polska nazwa). 

Rozmiar: do 25 cm.

Długość życia: brak danych.

Typ środowiska: głównie rafy koralowe na głębokości 1-30 m.

Wymagane parametry wody: zalecane PH 8,0-8,4, zalecane zasolenie 35,5‰.

Temperatura: zalecana 25-27°C.

Zalecany minimalny litraż: dla jednej sztuki 720 l. w wielogatunkowym akwarium morskim (w mniejszych litrażach karłowacieje).

Zachowanie: ryby te nadają się do akwariów wielogatunkowych z odpowiednio przemyślaną i zaplanowaną obsadą jednak dorosłe borsuki powinny być trzymane pojedynczo (bez towarzystwa osobników swojego gatunku). Są silnie terytorialne i wdają się w bójki z pokolcami. W naturze duże osobniki są spotykane pojedynczo lub czasem w parach. Tylko młode przebywają w niewielkich grupach i się wzajemnie tolerują. Gatunek aktywny i ruchliwy, dobrze widoczny w akwarium.

Dieta: wszystkożerne - zooplankton wody oraz glony. Pobiera pokarmy żywe i mrożone oraz suche paszowe i liofilizowane.

Dymorfizm płciowy: niemożliwy do rozróżnienia.

Rozmnażanie: nie rozmnażany w akwariach. Tarło odbywa się w otwartej toni wodnej. Zapłodniona ikra swobodnie unosi się w wodzie. Wyklute larwy żyją planktonicznie.

Uwagi: ryba posiada sztywne kolce jadowe, które znajdują się w promieniach płetwy grzbietowej  - ukłucia bywają bolesne i towarzyszy im reakcja uczuleniowa. Istnieje bardzo podobny gatunek - Siganus unimaculatus, który ma bardzo podobną kolorystykę, z tym że w tylnej części tułowia posiada czarną plamę - jego wymagania co do warunkó hodowlanych są identyczne jak u S.vulpins

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.