Zdjęcie: Hookery (Yuri Hooker), www.wikipedia.org, CC BY-SA 3.0, Oliva spp. - Peru.
Nazwa gatunkowa: Oliva spp.
Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: w Polsce funkcjonuje nazwa - Stożek.
Występowanie geograficzne: zarówno Atlantyk, Pacyfik jak i Ocean Indyjski w strefie subtropikalnej i tropikalnej. Wiele ciekawych gatunków pochodzi zwłaszcza z zachodniego wybrzeża Ameryki - USA, Meksyk, Peru, Chile. Do Europy eksportuje się jednak głównie gatunki z Azji Południowo-wschodniej i to w mniejszych ilościach.
Muszla: grubościenne w kształcie cylindrycznym z krótką iglicą i niską skrętką o strukturze gładkiej. Przypominają kształtem owoc oliwki. Otwór jest długi i wąski. Ślimaki te posiada wycięcie w muszli na syfon. Kolorystyka jest przeróżna, zwykle barwy są dosyć wyraziste, a wzory bardzo ciekawe i kolorowe.
Ciało: kolorystyka zależna od gatunku. Zwykle ślimaki tego rodzaju mają ciekawie ubarwione ciało w określone wzory. Nie posiadają wieczka. Płaszcz potrafi całkowicie pokryć muszlę, tak jak ma to miejsce u ślimaków porcelanek.
Długość życia: brak danych.
Typ środowiska: w strefie przybrzeżnej na podłożu piaszczystym, w którym się zagrzebują.
Wymagane parametry wody: 8,0-8,4 PH, optymalne zasolenie 35,5‰.
Temperatura: zalecana 22-26°C.
Zalecany minimalny litraż: zależny od wielkości muszli ślimaka: do 5 cm - 50 l., 8 cm - 80 l., 10 cm - 100 l.
Zachowanie: są to ślimaki dosyć aktywne i drapieżne, szybko się przemieszczające, polujące głównie w nocy. Mogą uszkadzać korale i być niebezpieczne w stosunku do innych gatunków ślimaków. Z tych względów nie są popularne u akwarystów morskich. W zbiornikach uwielbiają przebywać na piaszczystym podłożu, w którym ryją nawet podczas przemieszczania się.
Dieta: mięsożerne - inne mięczaki (ślimaki i małże) oraz padlina. W akwariach można podawać tonące granulaty i tabletki mięsne oraz mrożonki.
Rozmnażanie: ślimaki zwykle składają kapsuły jajowe do toni wodnej, które swobodnie pływają i z których po pewnym czasie wykluwają się młode.
Uwagi: wiele gatunków jest bardzo powszechnych w środowisku naturalnym ale jest nimi małe zainteresowanie w akwarystyce. Jednak ślimaki te są szeroko wykorzystywane w przemyśle turystycznym jako pamiątki i ozdoby. Są do nabycia nad polskim Bałtykiem.
Ślimaki z gatunków Oliva są mistrzami w zakopywaniu się. Potrafią to zrobić dosyć szybko nawet gdy zostaną wyciągnięte z wody i umieszczone na mokrym piasku.
Tekst: Tommy Aquario.