Pokarm dla ślimaków 499

Zdjęcie: Hanna Mietluk, domowy pokarm w kulkach dla ślimaków.

Witam serdecznie. Nazywa się Krzysztof Ciecieręga i w moim artykule chciałem zaprezentować Wam przepis na bardzo wartościowy pokarm dla ślimaków akwariowych w formie kulek. Ma on charakter uzupełniający, ponieważ jest cennym źródłem wapnia. Jego przygotowanie jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu, gdy dysponujemy blenderem.

Oczywiście recepturę można modyfikować sobie w zależności, od tego czy przygotowujemy to pożywienie dla ślimaków roślinożernych, wszystkożernych czy też mięsożernych. Jako składników do mojego pokarmu roślinnego użyłem gotowanego groszku (może być również z puszki), suszonych liści pokrzywy, suszonych liści ketapangu, suszonych liści orzecha włoskiego, glonów spiruliny (w płatkach lub tabletkach). Ze spiruliną nie należy przesadzać, ponieważ jej nadmiar może zaszkodzić ślimakom. Nie polecam stosować dodatku rzęsy wodnej oraz liści szpinaku ze względu na zawartość szczawianów. Do całości można dodać także pokarmy roślinne dla ryb w postaci tabletek, granulatu czy płatków. Jeżeli pokarm będzie sporządzany dla ślimaków wszystkożernych wówczas można dodać także różnego rodzaju karmę dla ryb akwariowych na bazie mięsnej.

pokarm dla ślimaków 3

Zdjęcie: Krzysztof Ciecieręga

Ostatnim bardzo ważnym składnikiem jest sepia bądź też zmielone w młynku do kawy na pył skorupki z kurzych jaj. Jest to znakomite źródło minerałów dla ślimaków, służące do prawidłowego utrzymania stanu muszli oraz prawidłowego wzrostu małych ślimaków. Do wymienionych wyżej składników dolewam odrobinę przegotowanej wody by uzyskać odpowiednią konsystencję masy. Nie może być ona za rzadka bo wówczas nie uformujemy kulek. Wszystko razem miksujemy i następnie lepimy kulki w palcach.

pokarm dla ślimaków 1

Zdjęcie: Krzysztof Ciecieręga

Można stosować też małe foremki do nadania odpowiedniego kształtu naszemu pożywieniu. Piekarnik należy nagrzać do temperatury 60°C. Gotowe kulki należy ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego piekarnika, który powinien być już w tym czasie wyłączony, ponieważ nasz pokarm ma się w nim suszyć a nie piec. Całość zostawiamy aż do ostygnięcia piekarnika (wówczas proces suszenia będzie zakończony). Następnie należy ułożyć kulki w szczelnym pudełku, aby nam nie zawilgotniały.

Kulki te można wrzucać bezpośrednio do wody, toną bez problemu rozpuszczając się na dnie. Zostają niemal natychmiast chętnie zjadane przez ślimaki. Nie brudzą wody co jest dosyć istotne. Kulki najlepiej jest wrzucać pojedynczo, aż wszystko zostanie zjedzone, aby nic nie zalegało na dnie akwarium. Dziękuję i życzę przyjemnej pracy.

Tekst: Krzysztof Ciecieręga

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.