pokarm żelowy domowy 4

Zdjęcie: Hanna Mietluk.

Pokarmy żelowe w kostkach można wykonać w prosty sposób własnoręcznie. Mięsne kostki można podawać zwierzętom akwariowym takim jak ślimaki mięsożerne, niektórym krewetkom słodkowodnym, a także rakom, krabom i rybom o preferencjach diety mięsnej. W przypadku ryb ważne jest to, aby były one w stanie pobrać ten pokarm poprzez np. zeskrobywanie (zbrojniki, babki) lub skubanie (gupiki, molinezje, mieczyki, platki itp.).

pokarm żelowy domowy 3

Zdjęcie: Hanna Mietluk, ślimaki z rodzaju Tylomelania w trakcie spożywania kostki żelowej.

Do wykonania pokarmu potrzebne będą:

Plastikowa foremka do robienia kostek (np. do zamrażania kostek lodu) albo puste plastikowe opakowanie po wykorzystanym pokarmie mrożonym dla ryb w kostkach, agar (substancja żelująca), blender, gorąca woda (150 ml), treść mięsna ok. 200-250 g - np. zmielone przez maszynkę do mięsa filety rybne (mintaj, morszczuk, dorsz, karp) lub zmielone owoce morza (krewetki, mięso mięczaków) albo mrożone pokarmy mięsne w kostkach w całości (wodzień, kiełż, lasonogi).

Agar jest naturalną substancją żelującą, która otrzymywana jest z makroglonów z rodzaju Gelidium. Jest to substancja bezzapachowa, bezsmakowa i całkowicie bezpieczna dla zwierząt akwariowych.

Kliknij, aby przejść do opisu glonów Gelidium

Substancja ta jest znakomitym zamiennikiem dla żelatyny. W odróżnieniu od wspomnianej żelatyny agar ma ośmiokrotnie silniejsze działanie żelujące. Jest znacznie lepszy w użyciu, gdyż nie wymaga chłodzenia w lodówce, zastygając w temperaturze 32-35°C.

Agar należy rozpuścić w letniej wodzie i zagotować. Gdy tylko osiągnie temperaturę 85-95°C należy wyłączyć kuchenkę i dobrze rozmieszać. Następnie go schłodzić do temperatury 45-50°C - tak by nie parzył w dłonie ale by nadal był bardzo ciepły. Ciecz należy połączyć ze zmielonym mięsem lub rozmrożonym i przepłukanym na sitku a także odcedzonym pokarmem mięsnym z kostek np. wodzieniem lub oczlikiem. Po wymieszaniu powinna powstać masa o konsystencji ciasta.

Masą należy szybko wypełnić foremki (szybko zastyga) i następnie włożyć całość do zamrażarki. Jeżeli chcemy podawać je ślimakom akwariowym to ich skład można wzbogacić w zmielone na pył skorupki jaja kurzego (np. w młynku) lub ze zmieloną sepią. Wsad można wzbogacić dodatkiem mikroelementów. W zależności jaki główny składnik zostanie użyty to taka będzie kolorystyka naszej kostki żelowej. Kostki otrzymane w ten sposób z różnych produktów bazowych można sobie później rozpoznawać po ich kolorystyce.

pokarm żelowy domowy 5

Zdjęcie: Hanna Mietluk, kostki żelowe gotowe do zamrożenia.

Na zdjęciach kostki są duże ze względu na dużą liczbę zwierząt w akwarium, jednak można w zależności od potrzeb zrobić małe kostki zapełniając foremki np. w 1/4 czy 1/3 ich wysokości. Proces mrożenia jest konieczny, żeby kostki zachowały swoją świeżość przez wiele tygodni. Podawać je należy do zbiornika po rozmrożeniu nabite na drewniane patyczki od szaszłyków. Nie zjedzony pokarm należy wyciągnąć z wody w ciągu 2 godzin.

pokarm żelowy domowy 2

Zdjęcie: Hanna Mietluk, krewetki oraz ślimaki w trakcie spożycia kostki żelowej.

Tekst: Tommy Aquario (podziękowania dla Hanny Mietluk za udostępnienie przepisu).

Zgoda na pliki cookie i przetwarzanie danych

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.