Nazwa gatunkowa: Litopenaeus vannamei.
Nazwa polska / nazwa handlowa / nazwy odmian barwnych: Krewetka biała, Krewetka pacyficzna biała.
Występowanie geograficzne: pochodzi ze wschodnich wybrzeży Pacyfiku - (Meksyk, Panama, Kolumbia, Ekwador, Peru). Jest to gatunek hodowlany konsumpcyjnie. Najwięcej ferm hodowlanych występuje w Azji Południowo-wschodniej. Dużymi producentami jest także poza Chinami - USA i Brazylia. Obecnie w wyniku ucieczek z prymitywnych i prowizorycznych hodowlii gatunek ten zasiedlił inwazyjnie wiele miejsc na świecie.
Wygląd: ciało barwy białej lub białe z lekkim zaróżowieniem. Mniejsze osobniki są bardziej przeźroczyste.
Rozmiar: do 23 cm.
Długość życia: kilka lat.
Typ środowiska: młode osobniki przebywają głównie przy brzegach wśród skał lub w roślinności namorzynowej. Większe osobniki bytują głębię w wodzie, nawet do głębokości około 70 metrów.
Wymagane parametry wody: zasolenie optymalne 35,5‰ - tolerowane jest także niższe zasolenie (w azjatyckich stawach hodowlanych) ale aklimatyzację należy przeprowadzać stopniowo, pH 7,9-8,4, gatunek uważany jest za dosyć odporny.
Temperatura: 20-25°C.
Zalecany minimalny litraż: 50 l. dla małych osobników, 120-150 l. dla egzemplarzy kilkunasto centymetrowych. Należy trzymać w grupie minimum 5-6 osobników.
Zachowanie: brak danych.
Dieta: nisko białkowa.
Dymorfizm płciowy: brak danych.
Rozmnażanie: gatunek bardzo płodny, w naturze składa 100-250 tysięcy malutkich jajeczek. Po wykluciu larwy żyją plantktonicznie.
Uwagi: krewetki te nie zdobyły uznania wśród akwarystów morskich z uwagi na skąpe ubarwienie. Jednak gatunek ten jest bardzo pospolity i dosyć tani. Zyskał wielką sławę w dziedzinie kulinarnej. Można go kupić praktycznie w każdym sklepie, w którym sprzedawane są owoce morza, zwykle w formie mrożonej lub w marynacie z czosnkiem i pietruszką. Odłów został zaniechany, ze względu na dobre wyniki hodowlane.
Tekst: Tommy Aquario.